Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Przykładowe przepisy z gminy Krzanowice

07.04.2020 00:00 red

Przykładowe przepisy z gminy Krzanowice 

Bidakuchen

Składniki: 500 g mąki tortowej, 100 g cukru, 100 g masła, 50 g drożdży (świeżych, z kostki), szczypta soli, 2 szklanki mleka, 1–2 jajka, 2 łyżki cynamonu, 2 łyżki kakao.

Przygotowanie: mąkę przesiewamy przez sitko do głębokiej i szerokiej miski. Z drożdży, niewielkiej ilości mąki (np. 2 łyżki), odrobiny cukru (np. 1 łyżka) i mleka (lekko podgrzanego) sporządzamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, po czym pozostawiamy go w ciepłym pomieszczeniu do wyrośnięcia. Jajko/-a ucieramy z cukrem, dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło i mąkę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż odejdzie od brzegów miski i od rąk. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu aż do wyrośnięcia, następnie wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem blachę. Ciasto posypujemy mieszanką przygotowaną z cynamonu, kakao i 1 łyżki cukru. Pieczemy w temperaturze 170 – 180 st. C przez około 20 – 30 minut. Ciasto wystarcza do przygotowania dwóch blach gotowego wypieku.


Bułeczki maślane

Składniki: 500 g mąki, 25 g drożdży świeżych, 2 łyżki cukru, 250 ml mleka, 1 jajko, 80 g masła, 60 g cukru pudru do posypania (ewentualnie), 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem.

Przygotowanie: wykonujemy zaczyn: letnie mleko, cukier, drożdże, trochę mąki. Odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W głębokim naczyniu przygotowujemy pozostałe składniki. Kiedy zaczyn wyrośnie, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia, następnie ręcznie formujemy kuleczki mieszczące się na dłoniach. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 170 – 180 st. C do momentu, kiedy bułeczki zarumienią się. Możemy posypać cukrem pudrem, jeśli uznamy, że bułki są mało słodkie.


Sernik tradycyjny

Składniki: 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu dwukrotnie zmielonego, 200 g masła, 250 g cukru, 4 duże jajka (oddzielnie żółtka od białek), 50 g kaszy manny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, aromat waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, rodzynki (niekoniecznie, wg uznania).

Przygotowanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozcieramy z cukrem, żółtkami i aromatem na gładką masę. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ucieramy, stopniowo dodając twaróg. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka. Pieczemy w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm przez 60 – 70 minut w 175 st. C. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Dekorujemy dowolnie.


Babka z wody mineralnej

Składniki: 5 jajek, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki cukru, 3/4 szklanki oleju, 1 szklanka wody gazowanej, 2 łyżki kakao.

Przygotowanie: składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Żółtka ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej (naprzemiennie, by ciasto nie było za gęste, bo trudno będzie się ucierało). Ciągle miksując, dolewamy wodę. Na koniec do powstałej masy dodajemy pianę z ubitych białek. Ciasto powinno być rzadkie, lejące się (gdyby takie nie było, dolewamy jeszcze kilka łyżek wody). Ciasto przelewamy do foremki (okrągłej z tubą lub podłużnej keksówki) i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut.

Po upieczeniu i ostygnięciu babkę „wytrząsamy” z foremki i dekorujemy w dowolny sposób (może być polewą czekoladową lub lukrem z cukru pudru, na górę można przyozdobić bakaliami).


Chrzan z octem

Składniki: duży korzeń chrzanu, pół szklanki gęstej śmietany (18%), łyżeczkę octu spirytusowego, łyżka cukru, szczypta soli.

Przygotowanie: chrzan myjemy szczoteczką, obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, następnie dodajemy pozostałe produkty i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby składniki przegryzły się.


Pasta z jajek

Składniki: 6 jajek, szczypiorek, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu, łyżeczka musztardy.

Przygotowanie: jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy drobniutko pokrojony szczypiorek, majonez, musztardę i przyprawy (wg uznania). Wszystko dokładnie mieszamy. Pastą możemy posmarować świeże pieczywo, wypełnić nią duże muszle makaronowe (ugotowane al dente) lub nałożyć na plastry szynki i zawinąć w rulon.

  • Numer: 14 (1457)
  • Data wydania: 07.04.20
Czytaj e-gazetę