Seniorzy spotkali się przy wigilijnym stole
W piątek 14 grudnia Dom Kultury w Kobyli gościł najstarszych seniorów z całej gminy. Czas spędzali przy występach artystycznych uczniów z miejscowej szkoły, smacznym posiłku i kolędach.
Pierwsze takie spotkanie odbyło się w 2004 roku i od tego momentu rokrocznie seniorzy spotykają się, aby wspólnie przeżywać okres związany ze świętami Bożego Narodzenia.
W wydarzeniu wzięło udział ponad 100 osób. – Seniorzy chcą się tak spotkać. Widują się tutaj ze znajomymi, np. z tymi, z którymi dawniej pracowali – mówi Katarzyna Buczek, kierownik Ośrodka Pomocy Społecznej, pod której przewodnictwem organizowane było to wydarzenie. Oprócz pracowników OPS w przygotowaniach pomagali również pracownicy Gminnego Ośrodka Kultury w Kornowacu wspólnie z dyrektor Wiesławą Bochynek, a także panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kobyli.
W świąteczny nastrój wprowadzili uczniowie z Zespołu Szkolno–Przedszkolnego w Kobyli. Przedstawili zmuszający do refleksji spektakl. – Oderwijmy się od kłopotów dnia codziennego, posłuchajmy kolęd i pastorałek, włączmy się w ich wspólny śpiew. Poczujmy wyjątkową atmosferę wigilijnego wieczoru i świątecznie zaśnieżonej ulicy – apelował na wstępie Fabian Dąbrowski, jeden z występujących uczniów. Spektakl przygotowano pod wodzą nauczycielek: Weroniki Żymełki oraz Katarzyny Cieślik. O dekorację zadbała natomiast bibliotekarka Anna Maciaszek.
– Boże Narodzenie to szczególny czas w życiu każdego człowieka, któremu towarzyszą radosne przeżycia. To czas refleksji nad tym, co minęło, nad tym, co przed nami w naszej przyszłości – mówił wójt Grzegorz Niestrój. Życzył, aby święta były źródłem miłości, spokoju oraz odpoczynku. Życzenia składali również: przewodniczący rady Marian Zimermann oraz ksiądz proboszcz Wiesław Wilkosz z parafii pw. Niepokalanego Serca Maryi w Kobyli. Następnie przystąpiono do dzielenia się opłatkiem i spożywania posiłku. Zanim jednak to nastąpiło, zgromadzeni w sali kobylskiego ośrodka zmówili modlitwę.
(mad)
Czego seniorzy życzą najbliższym?
Barbara Sieradzka z Kobyli
Najserdeczniejsze życzenia składam mojej córce Izabeli Figurze. Życzę jej przede wszystkim zdrowia, bo to jest najważniejsze. Widuję się z nią mało, bo mieszka w Ochabach, ale zobaczymy się w święta.
Wendelin Krasek z Rzuchowa
Życzenia składam mojej żonie Reginie, życzę jej zdrowia i zgody w rodzinie. Serdeczne życzenia dedykuję też dzieciom i wnukom.
Łucja Błaszczok z Rzuchowa
Wesołych Świąt życzę córce Grażynie z mężem, synowi Henrykowi z synową Danutą z dziećmi i prawnukami. Niech im się spełniają marzenia, bo są takie, które jeszcze czekają na realizację.
Teresa Czekała z pogrzebieńskiego Zgromadzenia Córek Maryi Wspomożycielki
Pochodzę z Pogrzebienia, życzę więc wszystkim mieszkańcom tego sołectwa, aby żyli w spokoju, wielkiej radości oraz aby na co dzień cieszyli się błogosławieństwem Bożym. Rodzinie z kolei życzę dużo spokoju.
Krystyna Płaczek z Kobyli
Życzę moim dzieciom, wnukom i prawnukom zdrowia, ale również, aby zawsze byli do mnie mili i aby osiągnęli to, czego sobie zamarzą. Aby im Bóg błogosławił przez całe życie.
Najnowsze komentarze