Dziecko chciało siku. Ekspedientki wysłały je na mróz
Incydent w kuźniańskiej Biedronce. Matka prosiła o użyczenie ubikacji dla dwulatki. Sprzedawczynie nie chciały o tym słyszeć.
Do redakcji zgłosiła się pani Natalia, matka dwuletniego dziecka, która przedstawiła nam swoją opinię odnośnie potraktowania przez obsługę sklepu Biedronka w Kuźni Raciborskiej. Zwróciła się do sprzedawczyń z prośbą o udostępnienie toalety pracowniczej swemu dwuletniemu dziecku. Czytelniczka nazwała lokalizację sklepu w Kuźni specyficznym miejscem, gdzie nie ma w okolicy dostępu do toalet publicznych. – Córka krzyczała „mama siku”. Wózek pełny, kolejka długa, na dworze mróz. Podeszłam do grupy pracownic i spytałam: czy mała może skorzystać z toalety? Bardzo proszę. Usłyszałam kategoryczne „nie”. Zdziwiona dodałam: czy naprawdę dwuletnie dziecko nie może zrobić siku gdy na dworze jest mróz? Pani Natalia zastanawia się czy sankcje w sieci sklepów są tak groźne dla pracowników, którzy wybiorą ludzkie zrozumienie w sytuacjach podobnych, do tej z jej córeczką. – Dla mnie był to szok, zwłaszcza po głośnym epizodzie w banku, który potem przepraszał za to samo. W lecie nie ma sprawy, kucamy na dworze i po sprawie. Teraz boję się żeby córka się nie rozchorowała – podkreśla matka.
Zwróciliśmy się do służb prasowych sieci Biedronka z pytaniem czy postawa odmowna w sytuacji, gdy cierpi małe dziecko jest właściwą? Być może standardy obowiązujące w sklepach Biedronka mogłyby zostać nieco odświeżone o czynnik empatii dla klientów?
Uzyskaliśmy odpowiedź od Marii Szymankiewicz, specjalisty ds. relacji zewnętrznych w Jeronimo Martins Polska: Wyrażamy ubolewanie, że klientkę i jej dziecko spotkała niekomfortowa sytuacja w jednym z naszych sklepów. Z uwagi na obowiązujące przepisy sanitarne udostępnienie toalety przeznaczonej dla pracowników innym osobom niestety nie powinno mieć miejsca. Staramy się jednak uwrażliwiać personel naszych sklepów, aby w takich sytuacjach reagował w sposób elastyczny, szczególnie w przypadku dzieci lub osób starszych.
Jednocześnie, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, w miarę możliwości wyposażamy nasze remontowane oraz nowo wybudowane placówki w ogólnodostępne toalety, jednak w tej lokalizacji nie mamy aktualnie ku temu odpowiednich warunków.
(ma.w)
Najnowsze komentarze