To oni poświęcają swoje życie dla dobra innych
17 listopada remiza Ochotniczej Straży Pożarnej w Wojnowicach była miejscem spotkania dla strażaków weteranów z jednostek działających na terenie gminy Krzanowice. Wydarzenie zgromadziło około 50 osób.
Mistrzem ceremonii był Zarząd Gminny OSP w porozumieniu z OSP Wojnowice. Wydarzenie poprzedziła msza święta w kościele pw. Trójcy Świętej, sprawował ją proboszcz Tomasz Gierga, który w ubiegłym roku został mianowany kapelanem strażaków dla Krzanowic.
Przy stole prezydialnym zasiedli zaproszeni goście, wśród których pojawił się pułkownik Zdzisław Drozd. Mówił o swojej 40-letniej pracy w straży pożarnej. Wspominał swoją początkową służbę w Komendzie Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Głubczycach, a później w KP PSP w Raciborzu.
– Nie było pożarów, w których nie uczestniczyłem – mówił pułkownik Drozd. Opowiadał o swojej miłości do pracy i o tym, jak cierpiała na tym jego rodzina. – Jeden z synów, a mam dwóch powiedział mi kiedyś, że nie jestem ich ojcem, bo ciągle nie było mnie w domu – wracał pamięcią. Podkreślał jednak, że praca strażaka polega właśnie na poświęcaniu się dla innych. – Nie pracowałem dla pieniędzy, ale dla idei, dla dobra społeczeństwa – tłumaczył. Pułkownik Drozd mówił też o swoim ubiorze, zawsze miał na sobie mundur. Wyjątkiem były święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc.
Wśród gości pojawili się również: inspektor Urzędu Miejskiego w Krzanowicach ds. zarządzania kryzysowego Grażyna Nowak; prezes zarządu oddziału gminnego OSP RP w Krzanowicach Józef Maindok wraz z komendantem Herbertem Czogałą; burmistrz Andrzej Strzedulla; Andrzej Charuk z KP PSP w Raciborzu, prezes zarządu powiatowego OSP Stefan Kaptur oraz opiekun gminny Marek Wranik.
(mad)
Najnowsze komentarze