środa, 20 listopada 2024

imieniny: Anatola, Rafała, Edmunda

RSS

Powitania i pożegnania. Zmiany na nowy rok szkolny

04.09.2018 00:00 red.

Podczas ostatniej sesji rady powiatu, która odbyła się 27 sierpnia, podziękowano dotychczasowej dyrektor Zespołu Szkół Specjalnych i życzono zapału do pracy jej następczyni. Było też o Zespole Szkół Ekonomicznych.

– Każdy ma prawo odejścia na emeryturę. Pani Ela, po wielu latach ciężkiej pracy postanowiła, że nie chce dłużej dyrektorować szkole, chce trochę odpocząć – mówił starosta Ryszard Winiarski, później złożył na ręce odchodzącej dyrektor kwiaty. Do życzeń dołączył się także przewodniczący rady powiatu Adam Wajda.

– Dziękujemy, że mogliśmy się chwalić, że ta szkoła jest w Raciborzu. To wiele lat pracy i włożonego serca – stwierdził.

Chciałabym troszeczkę zwolnić

Ewa Konopnicka zauważyła, że jej następczyni zawsze może liczyć na jej wsparcie. – Przede mną jeszcze nowe wyzwania, zadania. 15–lat doskonalenia jako dyrektora, pozostało gdzieś z tyłu, jednak te obowiązki nauczyciela jeszcze przede mną – zapowiedziała.

Ambitne plany następczyni

Dotychczasową dyrektor zastąpiła Agata Wieczorek, nauczycielka z 25–letnim stażem, która od początku swojej zawodowej kariery pracuje w Zespole Szkół Specjalnych w Raciborzu. – Jestem w komfortowej sytuacji. Rzadko się zdarza, że ustępujący dyrektor i ten zastępujący przyjaźnią się i mogą wspierać. Wiem, że zawsze mogę liczyć na wsparcie dotychczasowej dyrektor – mówiła A. Wieczorek. Przedstawiła także swoje plany, zauważyła, że przez najbliższe półtora roku będzie realizowała projekt unijny, dzięki któremu powstają nowe pracownie. – Chciałabym w przyszłości sprawić, żeby Zespół Szkół Specjalnych był miejscem, gdzie dziecko z niepełnosprawnościami, a także jego rodzice, uzyskają kompleksowe wsparcie. Nie tylko edukacja, rewalidacja, ale być może rehabilitacja czy wsparcie psychologów i pedagogów – poinformowała radnych. Dodała również, że zamierza ubiegać się o środki z norweskiego funduszu na rozbudowę szkoły, do pozyskania jest dotacja do 3 mln euro.

Zmian jest więcej

Dotychczas technikum ekonomiczne oraz szkoła branżowa wchodziły w skład Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu. Od nowego roku szkolnego działające przy ul. Gimnazjalnej szkoły odzyskają samodzielność w ramach Zespołu Szkół Ekonomicznych. Placówką pokieruje Paweł Ptak. – Tak się dobrze składa, że jestem absolwentem Ekonomika, miałem więc okazję być z każdej strony. Jako uczeń, nauczyciel, a teraz jako dyrektor – mówił. – Nasza szkoła się tworzy, ma jednak bardzo mocne filary i tradycję, na nich zamierzam tworzyć nową szkołę – kontynuował. Dyrektor zamierza wzmacniać projekty unijne czy poprawić zdawalność matury z matematyki. W tym roku placówka otworzy 18 oddziałów, które pomieszczą prawie 520 uczniów. – Wierzę, że uda nam się zbudować szkołę, która spełni oczekiwania – zakończył.

(mad)

• Numer: 36 (1368)
  • Data wydania: 04.09.18
Czytaj e-gazetę