Poniedziałek, 29 lipca 2024

imieniny: Marty, Olafa, Beatrycze

RSS

Stoły wielkanocne w Tworkowie uginały się pod świątecznymi specjałami

27.03.2018 00:00 red.

Dobrą muzykę i znakomite specjały lokalnej kuchni – tradycyjnie łączył w jedno Kiermasz Wielkanocny zorganizowany w Centrum Kultury w Tworkowie.

Słodkie wypieki oraz dania przygotowane według tradycyjnych receptur, oferowane były na wielkanocnej degustacji potraw przez panie z kół gospodyń wiejskich w Bolesławiu, Bieńkowicach, Nowej Wiosce, Owsiszczach i Roszkowie.

Nie mogło zabraknąć mazurków, które na tę okazję upiekło każde z dziesięciu KGW gminy Krzyżanowice.

Wielkanocną imprezę kulinarną uświetnił znakomity występ Orkiestry Dętej Gminy Krzyżanowice pod dyrekcją Krzysztofa Fulneczka, a solistami byli Natalia Tul i Kamil Klimek. Mieszkańcy, którzy jak zawsze dopisali na świątecznej imprezie, mogli nabyć piękne ozdoby wielkanocne przygotowane przez dzieci z miejscowych świetlic oraz ich opiekunki.

Stoły wielkanocne pań z KGW odwiedzili m.in. wójt gminy Krzyżanowice Grzegorz Utracki wraz ze swym gościem radnym Sejmiku Województwa Śląskiego Bronisławem Karaskiem, a obowiązki gospodyń uroczystości pełniły dyrektor GZOKSiT w Tworkowie Daria Wieczorek oraz instruktor Sabina Ciuraszkiewicz.

(ewa)


Bolesławska warstwowa sałatka śledziowa

W wysmarowanej majonezem misce układamy śledzie a'la matias, na wierzch pokrojoną cebulę, warstwę pokrojonych ziemniaków, przekładamy majonezem, a następnie warstwę startych na tarce ugotowanych buraczków czerwonych oraz warstwę potartych jajek. Całość z wierzchu skrapiamy cytryną oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ilość składników zależy od wielkości naczynia, w którym przygotowujemy sałatkę.

  • Numer: 13 (1345)
  • Data wydania: 27.03.18
Czytaj e-gazetę