środa, 20 listopada 2024

imieniny: Anatola, Rafała, Edmunda

RSS

Jak Turek uczył raciborzan kawę i herbatę parzyć

06.12.2016 00:00 red.

Gwar rozmów, głęboki aromat, orientalne słodkości...

Tak było w minionym tygodniu w siedzibie Towarzystwa Miłośników Ziemi Raciborskiej, gdzie z seniorami spotkał się Halil Ibrahim Varli. Turek najpierw podał gościom herbatę, a następnie pokazał czym naprawdę jest „kawa po turecku”. Krótki poradnik poniżej.

(żet)

  • W Polsce trudno o prawdziwą turecką kawę. Raciborzanin Ibrahim sprowadza ją ze swojej ojczyzny. Jego ulubiona marka to Kurukahveci Mehmed Efendi. Puszkę tej kawy można kupić w internecie za około 12 dolarów.
  • Turcy wsypują kawę do garnuszka, zalewają zimną wodą, podgrzewają naczynie doprowadzając jego zawartość do wrzenia i gotują przez 10 minut. Przed rozpoczęciem gotowania dopuszczalne jest dodanie cukru.
  • Kawę w Turcji podaje się z dodatkiem słodyczy. W ten sposób przełamuje się naturalną gorycz napoju. Ibrahim serwował kawę z lokum – przypominającym galaretkę, obsypanym cukrem pudrem smakołykiem.
  • Halil Ibrahim Varli mieszka w Raciborzu. Na co dzień prowadzi lokal gastronomiczny przy ul. Długiej. O tym jak trafił do Polski i co spodobało mu się w naszym mieście pisaliśmy w „Nowinach Raciborskich” z 20 września 2016 roku.

  • Numer: 49 (1279)
  • Data wydania: 06.12.16
Czytaj e-gazetę