Kamczyk Górniczką
PIŁKA NOŻNA – Ekstraliga kobiet
Pochodząca z Krzyżanowic mistrzyni Europy do lat 17 Ewelina Kamczyk odeszła z drużyny mistrza Polski – Medyka Konin. Jej nowym klubem został Górnik Łęczna – trzeci zespół minionego sezonu ekstraligi kobiet. Tym samym 19-letnia zawodniczka dołączyła do kilku swoich koleżanek, z którymi występowała dawniej w barwach pięciokrotnego mistrza Polski – RTP Unia Racibórz. – Górnik Łęczna to bardzo dobry zespół, mający ambicje na osiąganie jak najwyższych celów. Zmieniłam klub, ponieważ potrzebowałam zmiany, a tutaj mogę się rozwijać prawidłowo i zdobyć upragnione cele. Jest świetna drużyna i baza treningowa, to chyba najważniejsze, jeśli chodzi o mój rozwój – skomentowała swoje przejście do Górnika Kamczyk. Piłkarka z Krzyżanowic w minionym sezonie grając na pozycji pomocnika strzeliła 16 goli i była trzecią najlepszą strzelczynią w drużynie Medyka. Ewelina jest teraz w okresie kiedy musi podjąć kilka ważnych decyzji odnośnie przyszłości. Jedną z nich była właśnie zmiana klubu. Kolejne ważne będą podejmowane odnośnie edukacji. – Niestety nie zdałam matury z matematyki, ale oczywiście będę podchodzić do sierpniowej poprawki. Nie chcę studiować jak na razie, ale pójść do szkoły policealnej, interesuje mnie kierunek opieki nad dzieckiem – powiedziała Kamczyk. Była zawodniczka RTP Unia i Medyka przeniosła się do Górnika i chce wraz z koleżankami zdobyć mistrzostwo Polski. Na swoim koncie mimo młodego wieku ma już trzy tytuły mistrzowskie – jeden z Unią i dwa z Medykiem. – Moim celem jest jak najbardziej pomóc drużynie, oczywiście marzy mi się kolejne mistrzostwo Polski i zdobycie Pucharu Polski, a wiem, że jesteśmy w stanie to zrobić. Mam tutaj kilka koleżanek, a nawet przyjaciółki z Unii Racibórz, z którymi już wcześniej grałam i oczywiście było mi łatwiej wejść w drużynę, wiem jak grają poszczególne zawodniczki i myślę, że to ułatwi nam zgranie się. Atmosfera w zespole jest taka jak być powinna, razem wszystkie żartujemy, rozmawiamy, ale jak przychodzi czas na trening, to dajemy z siebie wszystko i ciężko trenujemy. Jestem zadowolona, że mogę tutaj grać – podsumowała Kamczyk. W ekipie Górnika Łęczna jest aż osiem piłkarek, które w przeszłości reprezentowały klub z Raciborza. W minionym sezonie z byłych zawodniczek Unii w Łęcznej na swój sukces pracowały Dorota Wilk, Marlena Hajduk, Paulina Kawalec, Natasza Górnicka, Natalia Chudzik, Anna Sznyrowska, Anna Żelazko i Dżesika Jaszek.
kozz
Najnowsze komentarze