środa, 20 listopada 2024

imieniny: Anatola, Rafała, Edmunda

RSS

Junior Nowinki: KUCHCIKOWO v.01

16.09.2014 00:00 red

Na temat

Lato i nadchodząca jesień to dla mnie pory roku pachnące przede wszystkim owocami. Uwielbiam siedzieć na drzewie i obserwować wiszące na nim jabłka czy wiśnie. Kolory zieleni i czerwieni mieszane z niebieskim niebem i promykami słońca to energia, którą czerpie moja dusza. Do tego ten niezapomniany zapach owoców. Świeży i intensywny, prawdziwy, bez wspomagaczy i konserwantów. I właśnie te chwile chciałabym zatrzymać dla siebie jak najdłużej. Wpadłam więc na pomysł…

Zamknę je w słoiku! W sumie nic prostszego. Chociaż nigdy tego nie robiłam byłam pełna optymizmu i….. udało się. Jako pierwsze zrobiłam konfitury, dżem, żel – trudno to nazwać – a swoich owoców użyczyła mi wiśnia. Za jej wspaniałą dobroduszność podziękowałam jej cynamonem i liśćmi z mięty. Wyobraź sobie ten zapach i intensywność koloru. Zamknięte w słoiku odczarują mi lato w mroczne zimowe dni. Jak do tej pory wytrzymają, bo pierwszy słoiczek jest już historią.

Teraz czas na śliwki i jabłka. Jabłko koniecznie z cynamonem, chociaż nie pogardzi goździkiem i kardamonem. Natomiast śliwka kocha migdały. Całe lub w płatkach z odrobiną cynamonu, a w wersji dla dorosłych z likierem migdałowym. Kolejna uczta dla oczu i podniebienia. Samo sporządzanie tych konfitur to niesamowita radocha. Szczególnie kiedy pomaga mi w tym moja córa. Poznaje różne smaki, zapachy, konsystencje. A przy okazji uczy się zdrowego odżywiania.

Ostatnim naszym faworytem to amerykańska wersja naleśników czyli pancakes z sosem z owoców leśnych. Niekoniecznie fundamentalnie zdrowa jednak smaczna i świeża a co ważniejsze, wspólnie  przyrządzona. Poniżej przepis. Potrzebujesz: 1 jajko, 3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej, garść płatków owsianych, 3/4 szklanki mleka roślinnego, szczypta proszku do pieczenia, łyżka oliwy z oliwek i dowolne owoce sezonowe.

A robimy je w trzy minuty: jajko, mąkę, płatki, mleko, oliwę, proszek, składniki mieszamy mikserem. Ciasto powinno być bardzo gęste. Dużą łyżką nalewamy je na patelnię. Placuszki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, aż się dobrze zarumienią (ok. 3 minut). Jeżeli chcemy żeby były idealnie okrągłe możemy do tego użyć silikonowych kółeczek. Podajemy je np. z sosem z owoców leśnych lub jeszcze lepiej ze świeżo pokrojonymi owocami sezonowymi. Odrobina „magicznej posypki” sprawi, że pancakes znikną również w 3 minuty. Smacznego.

kk

  • Numer: 37 (1166)
  • Data wydania: 16.09.14
Czytaj e-gazetę