środa, 20 listopada 2024

imieniny: Anatola, Rafała, Edmunda

RSS

Dzieci poznały jak się gotuje nudelzupę i karminadle

15.07.2014 00:00 QLA

W Tworkowie przedszkolaki uczyły się gotować  tradycyjne potrawy. To część projektu jaki prowadzi LGD Morawskie Wrota pt. „Smaki pogranicza Morawskich Wrót”.

W ramach tego działania zaplanowano międzypokoleniowe zajęcia kulinarne. – Dzieci i młodzież będą mogły praktycznie zmierzyć się ze śląskimi potrawami, a panie z kół gospodyń czyli babcie lub prababcie pokażą co kiedyś się gotowało i jadało, szczególnie latem – tłumaczą pracownicy LGD.

Zajęcia w Tworkowie odbyły się na początku lipca. Udział w nich wzięły dzieci z Tworkowa i Owsiszcz. Spotkały się na wspólnych zajęciach w Centrum Kultury, a gotowania uczyły je „specjalistki” – gospodynie z tych właśnie miejscowości. Jako letnie dania do przygotowania wybrano nudelzupę i karminadle. Okazało się, że praca w kuchni bardzo się spodobała młodym gastronomom. Tym bardziej byli zadowoleni, że to co zrobili mogli za chwilę zjeść. Panie z KGW wyraziły nadzieję, że ich podopieczni zapamiętają te zajęcia i w przyszłości będą pomagać w domowej kuchni, najlepiej przy swojskich daniach.

Projekt jest finansowany dzięki środkom z Unii Europejskiej.

(woj)

  • Numer: 28 (1157)
  • Data wydania: 15.07.14
Czytaj e-gazetę