Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Wielki finał plebiscytu

14.05.2013 00:00 OQL

Opawiany czekają na raciborzan

 

Biało-kakaowe fale bitej śmietany w połączeniu z aksamitnym kremem russel o maślanym smaku, na złocistym biszkopcie – ten rarytas z pewnością zadowoli każde, nawet najbardziej delikatne podniebienia raciborskich koneserów słodkości. Ciastka opawiany, specjalność PSS „Społem” w Raciborzu będą jedną z największych atrakcji zorganizowanego przez „Nowiny Raciborskie” Pikniku Rodzinnego „Cudze chwalicie, swego nie znacie, czyli Skarby Raciborszczyzny”.

Na uczestników festynu czekać będzie 1500 ciasteczek, które specjalnie na tę okazję wykona ciastkarnia przygotowująca na co dzień słodkie wyroby dla PSS „Społem”. Raciborzanie, którzy dotychczas nie spróbowali opawianów, będą mieli doskonałą okazję, by rozsmakować się w tych popularnych nie tylko w mieście wypiekach. To właśnie torty przygotowane na tej samej recepturze uznane zostały w ubiegłym roku przez naszych czytelników za „Skarby Raciborszczyzny”.

Aby uzyskać wyjątkowy efekt smakowy opawianów cukiernicy już na dzień wcześniej gotują śmietanę z kakao, a następnie na świeżo przygotowują krem i dwa biszkopty: jasny i ciemny, na końcu zaś ciasteczka dekorują bitą śmietaną.

Do sporządzenia 1500 ciast na Piknik Rodzinny „Nowin Raciborskich”, potrzeba będzie 40 litrów śmietany, ok. 300 jajek, 15 kg cukru, 9 kg maki, po 5 kg masła i margaryny, ponad 2 kg kakao i 1,5 kg oleju.

– Dotychczas tak dużego zamówienia jeszcze nie realizowaliśmy. W ubiegłym roku przygotowaliśmy ponad 20 tys. ciastek i ponad 3 tys. kilogramowych tortów – wyjaśnia kierownik cukierni Jerzy Czajka.

Ciastka oraz torty dostarczane są do sklepów PSS „Społem”, prywatnych odbiorców oraz placówek GS. Ponadto coraz częściej opawiany zamawiane są na wesela do miejscowych restauracji.

– Najwięcej słodkich wyrobów przygotowujemy na święta, wtedy również pieczemy ok. 60 – 80 kg tortów opawianowych – mówi kierownik Jerzy Czajka.

Ciastkarnia przetrwała jako jedyna z pięciu kiedyś działających przy PSS „Społem”. Zatrudnia 14 pracowników, w tym 11 osób bezpośrednio w produkcji.

Opawiany to wypieki czeskie, których receptura przywieziona została do Raciborza w latach 80. Bliskie kontakty pomiędzy PSS „Społem” a zaprzyjaźnioną spółdzielnią „Jednota” w Opawie zaowocowały wymianą kucharzy, ciastkarzy i piekarzy. Wyjazdy te zwieńczone zostały wymianą kulinarnych doświadczeń. Jednym z nich był właśnie podpatrzony u czeskich ciastkarzy tort opawianowy. Tak bardzo zasmakowali w nim raciborzanie, że zdecydowano sprzedawać go również w formie ciastek.

Opawiany na Piknik Rodzinny przygotowane zostaną na mniejszych blaszkach i przewiezione samochodem chłodniczym na Rynek. Tam „skomponowane” w jedno duże ciasto, będą następnie krojone na porcje.

(ewa)

 

  • Numer: 20 (1096)
  • Data wydania: 14.05.13