środa, 20 listopada 2024

imieniny: Anatola, Rafała, Edmunda

RSS

Nowe piwa z Raciborza

19.02.2013 00:00 red

Z początkiem roku raciborski browar wprowadził do sprzedaży nowe gatunki piw. Raciborskie Rżnięte i Raciborskie Niefiltrowane schodzi na pniu.

 

Browar Zamkowy w Raciborzu przyzwyczaił piwoszy do niespodzianek. Niewielki zakład walczy o rynek i wypuszcza kolejne gatunki piw. Z poprzednimi łączy je tylko sposób produkcji – tradycyjny,  na naturalnych składnikach z fermentacją w otartych kadziach. W części zakładu przylegającej do zamku cały czas trwa gotowanie brzeczki. Browar pracuje na pełnych obrotach, piwo sprzedaje się doskonale, stąd pomysł aby wykorzystać szansę i zaskoczyć konsumentów czymś nowym.

– Do wprowadzenia nowego piwa przygotowywaliśmy się od ubiegłego roku – mówi Małgorzata Boczula, kierownik produkcji w Browarze Zamkowym. Nowe piwa to Raciborskie Rżnięte i Raciborskie Niefiltrowane. Piwo niefiltrowane to piwo, które do rozlewni trafia prosto z leżakowni. – Nie zostało przez nas przefiltrowane tak jak inne piwa. Przed piciem należy je delikatnie wstrząsnąć lub zamieszać aby osad uniósł się z dna. To piwo jest pasteryzowane, czyli podgrzewane, gdyż trwałość piwa niepasteryzowanego byłaby bardzo krótka – tłumaczy. Drugie z nowości raciborskiego zakładu to raciborskie Rżnięte. Skąd nazwa? – Piwo rżnięte to nawiązanie do tradycji – mówi Mariusz Dudek, dyrektor ds. technicznych browaru. – Starsi mieszkańcy pamiętają, że na życzenie klienta w barach z nalewaków mieszano piwo jasne z ciemnych. Takie piwo nazywano właśnie piwem rżniętym. My wróciliśmy do tradycji i właśnie wymieszane piwo zamknęliśmy w butelce – dodaje. Oba nowe gatunki już można kupić w  sklepach w regionie. Oba gatunki będą dostępne również jako piwo lane. To już dziewiąty gatunek piwa warzony w zakładzie przy Zamkowej. Poza nowymi gatunkami, cały czas produkowane jest piwo Raciborskie, Raciborskie Ciemne, Raciborskie Mocne, Raciborskie Zielone, Raciborskie Twierdzowe, Twierdzowe Ciemne i Raciborskie Miodowe. Nowe piwa schodzą na pniu. – W tym momencie mamy w zakładzie tylko dwie butelki Raciborskiego Rżniętego i Raciborskiego Niefiltrowanego. W piwnicach browaru przygotowujemy kolejną partię, więc na pewno go nie zabraknie – zapewnia Małgorzata Boczula.

(acz)

 

  • Numer: 8 (1084)
  • Data wydania: 19.02.13