Piątek, 17 maja 2024

imieniny: Sławomira, Paschalisa, Weroniki

RSS

Święto kartofla w Cyprzanowie

16.10.2012 00:00 red

Cyprzanów. Seniorfitki to grupa kobiet, mieszkanek Cyprzanowa, które co tydzień spotykają się w wiejskiej świetlicy i ćwiczą.

Po ćwiczeniach kawa i rozmowy. Podczas jednego wieczoru padł pomysł zorganizowania imprezy wiejskiej.  Nazwę grupy promuje sołtys Maria Palisa, która pomogła przy organizacji pierwszego w wiosce święta kartofla. I tak 14 października 50 osób zebrało się w świetlicy aby wspólnie się bawić i smakować potrawy z kartofli i nie tylko. Wszystko przygotowały oczywiście seniorfitki. Kartoffelfest to, jak wyjaśnia sołtys, okazja do integracji mieszkańców wioski. Możliwości do wspólnej biesiady osób starszych w Cyprzanowie było wciąż za mało.

Przy akompaniamencie zespołu Waldemara Świerczka z córką, szybko przełamano pierwsze lody. Tuż po pierwszym daniu sala zaczęła się wypełniać tańczącymi parami. Wśród nich goście z zaprzyjaźnionego Lekartowa. Przyglądali się temu proboszcz ks. Ewald Cwienk oraz wójt Andrzej Wawrzynek i sekretarz gminy Adam Wajda. Cała trójka musiała udawać, że wystarczą im dania z ziemniaka gdyż do tańców nie byli skorzy.

Ryszard Mazur, kierownik miejscowego RSP przyznał, że tegoroczne zbiory ziemniaków wyszły bardzo dobrze i jest co świętować. Niestety, urodzaj odbił się na niskich cenach i za kilogram kartofli rolnicy otrzymują po 10 groszy! Udana impreza to zapowiedź dalszej działalności mieszkańców Cyprzanowa. Już zapowiadają kolejne okazje do wspólnego spotkania i balu.

(woj)



Krystyna Herud na święto przygotowała potrawę z kurczaka, aby goście mieli przerywnik w jedzeniu ziemniaków. To danie proste i smaczne. Oto przepis na potrawkę dla dwóch osób: Jedną pojedynczą pierś z kurczaka drobno pokroić, posypać przyprawą do gyrosa i podsmażyć. Jedną czerwoną paprykę pokroić i dodać do piersi. Następnie pokroić jeden słoik grzybków solonych oraz trzy ogórki konserwowe. Również wrzucić na patelnię. Dodać wody i jeden serek topiony. W zależności od potrzeby zagęszczać mąką i śmietaną do konsystencji gęstej zupy. Wszystko przyprawić do smaku maggi, bazylią itp. Smacznego.

  • Numer: 42 (1066)
  • Data wydania: 16.10.12