Upiecz sobie chleb
NĘDZA. 19 czerwca w Gminnym Centrum Kultury odbyły się warsztaty pieczenia chleba. Przewodnikiem tej kulinarnej przygody była Edyta Pala z Turza, która od dwóch lat sama piecze chleb.
W warsztatach wzięło udział około 20 uczestniczek. Same wyrobiły ciasto i na miejscu upiekły bochen chleba. Wszystkie otrzymały do domu porcję zakwasu, dzięki któremu mogą kontynuować pieczenie we własnej kuchni. Zakwas potrzebny do upieczenia chleba można zdobyć również u zaprzyjaźnionego piekarza.
Własny chleb, według pań, smakuje znacznie lepiej niż ten dostępny w sklepach, przy czym na własnym wypieku nie zaoszczędzimy wielkich pieniędzy.
(woj)
Przepis Edyty Pali na chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży:
Składniki:
1 kg mąki (można mieszać różne rodzaje)
3 łyżeczki soli
zakwas (około pół szklanki)
5 dkg drożdży
2 łyżeczki cukru
otręby (owsiane i/lub żytnie)
ziarna (słonecznik, sezam, siemię lniane, dynia, itp.)
ciepła woda
Wykonanie: Drożdże zmieszać z cukrem i ciepłą wodą. Zostawić do momentu kiedy drożdże zaczną pracować. Tymczasem do miski wsypać mąkę, sól, ziarna, otręby i wszystko wymieszać. Dodać zakwas i drożdże. Stopniowo wlewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Trwa to 10 – 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto to takie, które samo odchodzi od dłoni. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać grubą warstwą mąki. Na blachę wyłożyć kulę ciasta i uformować z niej bochenek. Zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość należy wsadzić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 – 210 st. C. Piec około jednej godziny. Po upieczeniu posmarować bochenek wodą i wstawić do pieca na kolejne trzy minuty.
Najnowsze komentarze