Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Upiecz sobie chleb

26.06.2012 00:00 MAD

NĘDZA. 19 czerwca w Gminnym Centrum Kultury odbyły się warsztaty pieczenia chleba. Przewodnikiem tej kulinarnej przygody była Edyta Pala z Turza, która od dwóch lat sama piecze chleb.

 

W warsztatach wzięło udział około 20 uczestniczek. Same wyrobiły ciasto i na miejscu upiekły bochen chleba. Wszystkie otrzymały do domu porcję zakwasu, dzięki któremu mogą kontynuować pieczenie we własnej kuchni. Zakwas potrzebny do upieczenia chleba można zdobyć również u zaprzyjaźnionego piekarza.

Własny chleb, według pań, smakuje znacznie lepiej niż ten dostępny w sklepach, przy czym na własnym wypieku nie zaoszczędzimy wielkich pieniędzy.

(woj)

 

Przepis Edyty Pali  na chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży:

Składniki:

1 kg mąki (można mieszać różne rodzaje)

3 łyżeczki soli

zakwas (około pół szklanki)

5 dkg drożdży

2 łyżeczki cukru

otręby (owsiane i/lub żytnie)

ziarna (słonecznik, sezam, siemię lniane, dynia, itp.)

ciepła woda

Wykonanie: Drożdże zmieszać z cukrem i ciepłą wodą. Zostawić do momentu kiedy drożdże zaczną pracować. Tymczasem do miski wsypać mąkę, sól, ziarna, otręby i wszystko wymieszać. Dodać zakwas i drożdże. Stopniowo wlewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Trwa to 10 – 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto to takie, które samo odchodzi od dłoni. Następnie blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać grubą warstwą mąki. Na blachę wyłożyć kulę ciasta i uformować z niej bochenek. Zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość należy wsadzić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 – 210 st. C. Piec około jednej godziny. Po upieczeniu posmarować bochenek wodą i wstawić do pieca na kolejne trzy minuty.

 

 

  • Numer: 26 (1050)
  • Data wydania: 26.06.12