Maj na działce
Maj to okres intensywnych prac na działce. W tym miesiącu sieje się ciepłolubne ogórki, fasolkę szparagową, dynie, cukinie, kabaczki, patisony, melony, soję, soczewicę i kukurydzę.
Fasolkę szparagową dobrze jest siać partiami w odstępach dwutygodniowych, by w ten sposób przedłużyć okres zbioru. Ogórek, cukinia, kabaczek i melon są bardzo wrażliwe na niską temperaturę, giną nie tylko od przymrozków, groźne są dla tych roślin dłużej trwające okresy chłodów, z utrzymującą się temperaturą ok.+5 st. C. Dlatego też zaleca się przykrywanie zagonów z tymi roślinami włókniną lub folią perforowaną.
Przez cały miesiąc, ale najlepiej w pierwszej jego dekadzie wysiewa się nasiona późnych odmian marchwi i buraczków ćwikłowych, przeznaczonych na późny zbiór, do zimowego przechowywania.
Sadzi się też pomidory i papryki. Rozsadę tych roślin najlepiej posadzić do gruntu po „zimnych ogrodnikach” zakończonych „zimną Zośką”. Przed wysadzeniem rozsadę należy zahartować, wystawiając je w słoneczne dni na balkon lub parapet.
Granice poletek przeznaczonych dla roślin ciepłolubnych takich jak ogórki, pomidory i papryka dobrze jest obsiać bobem, fasolą lub koprem. Te wysokie rośliny wytworzą korzystny mikroklimat dla roślin ciepłolubnych i osłonią je przed wiatrem. Gdy rośliny zaczną wschodzić, należy międzyrzędzia delikatnie zruszyć.
Cały czas należy odchwaszczać i pielęgnować działkę. Posiane lub posadzone rośliny, zwłaszcza te drobne, wymagają wczesnego, systematycznego odchwaszczania, spulchniania, a gdy podrosną okopywania, zasilania w składniki pokarmowe, podlewania i ochrony przed szkodnikami i chorobami.
(r)
Najnowsze komentarze