Dziwna odpowiedź o odśnieżaniu
Stan naszych dróg nie jest najgorszy – stwierdził prezydent miasta po wizycie w Rybniku.
Radni komisji gospodarki zapytali prezydenta Lenka czy wszystkie drogi w mieście są odśnieżane. Ich wątpliwości wzbudziła reakcja PK na interwencje.
Radny nestor Marian Gawliczek zapytał o odśnieżenie ul. Wiśniowej w Brzeziu, dzielnicy, którą reprezentuje. Ulica z czterema domami była pod śniegiem, a w Przedsiębiorstwie Komunalnym Gawliczkowi powiedziano, że muszą sprawdzić czy Wiśniowa jest w rejestrze dróg, za których odśnieżanie urząd płaci. – Rozmawiałem o tym z panią prezes – zaznaczył radny.
Prezydent Raciborza uznał odpowiedź PK w tej sprawie za dziwną. – Nie rozumiem stwierdzenia o wykazie dróg, za które miasto płaci, bo płacimy za wszystkie publiczne, gminne drogi – oznajmił radnemu. Sam zwracał uwagę prezesowi PK na odśnieżenie przejść dla pieszych i chodników, bo odebrał w tej sprawie wiele telefonów z rana.
W dyskusji o zaśnieżonych drogach, która wywiązała się na krótkim posiedzeniu komisji (trwała około godziny) wziął udział jej szef Henryk Mainusz. – Nawet w środku miasta znajdowałem dziś po południu po 40 cm śniegu. Czy drogowcy mają przerwę? – pytał. Mirosław Lenk oznajmił, że nie ma mowy o żadnym postoju. – Byłem dziś w Rybniku i mam porównanie. Uważam, że mamy naprawdę dobre utrzymanie dróg – podsumował.
(ma.w)
Najnowsze komentarze