Niedziela, 28 lipca 2024

imieniny: Aidy, Innocentego, Marceli

RSS

Raciborzanie mają dobry smak

03.05.2011 00:00 red

Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta z Lubomi zdobył najwyższe laury w Ogólnopolskim Konkursie „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”.

Prowadzący osiem sklepów w Raciborzu Ernestyn Janeta produkuje najlepszą w Polsce polędwicę wołową i równie znakomitą szynkę tradycyjną.

Każdego ranka aby kupić wędliny Janety w sklepie przy ulicy Mickiewicza czy Londzina trzeba odstać swoje w kolejce. Właściciel firmy po raz kolejny udowodnił, że warto. Zakład zostawił daleko w tyle konkurencję w ogólnopolskim konkursie  na najlepsze wędliny, któremu patronowało aż dwunastu marszałków województw. – Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych producentów wędlin, którzy wytwarzają według sprawdzonych i starych receptur. Organizatorom i pomysłodawcom zależy na wypromowaniu dobrych polskich marek regionalnych i tradycyjnych produktów wędliniarskich – wyjaśnia Aleksandra Marzyńska ze Śląskiego Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach. 

Tylko w tym konkursie firma może pochwalić się trzema sukcesami. – Wyróżniono naszą szynkę tradycyjną, oscypek drobiowy wędzony oraz polędwicę wołową wędzoną – opowiada Robert Łukaszczyk z Zakładu Rzeźniczo-Wędliniarskiego Ernestyn Janeta. To nie jedyny sukces, bo Ernestyn Janeta otrzymał również Puchar Marszałka Śląskiego dla najlepszej firmy śląskiej w tym współzawodnictwie oraz Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Danie gotowe” za golonko pieczone i pierogi z podrobami. – Wyroby były oceniane przez wyspecjalizowany zespół sensoryków, technologów zakładów mięsnych, ludzi nauki, właścicieli hurtowni, przedstawicieli firm współpracujących z przemysłem mięsnym. Przewodniczącym kapituły oceniającej był profesor Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – dodaje Łukaszczyk.

Konkurs organizowany był przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu pod auspicjami Związku Rzemiosła Polskiego i ogólnopolskich stowarzyszeń branży mięsnej. Przedsięwzięcie skierowane jest do zakładów branży mięsnej. Poznański konkurs jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów tego rodzaju w Polsce.

(acz),(art)

  • Numer: 18 (989)
  • Data wydania: 03.05.11