Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Milion na rolniczy bazar

26.04.2011 00:00 red

To pomysł dla powiatu, by za dotację z Brukseli walczyć z drożyzną na sklepowych półkach. – Już raz się nie udało – mówią w starostwie. 

Wiceminister rolnictwa, który gościł na Raciborszczyźnie, opowiadał o programie „Mój rynek”. Umożliwi nawet milion złotych dotacji na remont obecnej lub utworzenie nowej giełdy rolnej. Wnioski będzie można składać do Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

– To dobry pomysł na to, by rolnicy mogli sprzedawać swoje produkty bezpośrednio z gospodarstw, w normalnych warunkach – powiedział Kazimierz Plocke.

Czy powiat raciborski jest gotowy starać się o dotację na „Mój rynek”? Szef komisji rolnictwa jest sceptyczny. – Próbowaliśmy przed laty tworzyć giełdę na Ocicach, ale nie było chętnych na jej prowadzenie – stwierdził Ryszard Winiarski.

Unia Europejska da pieniądze na tworzenie powiatowych bazarów, gdzie rolnicy będą sprzedawać swoje produkty.

Wiceminister Kazimierz Plocke podczas wizyty w Raciborzu poinformował o tworzeniu bazarów, gdzie rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty. – Powstaje program „Mój rynek”, finansowany w 100% z PROW. Dotacja sięgnie nawet miliona złotych kosztów kwalifikowalnych. Siecią takich bazarów rząd chce objąć ponad 200 samorządów powiatowych – mówił. 

Unia dałaby pieniądze na 5 lat funkcjonowania takiego bazaru. O środki mogłyby się ubiegać samorządy powiatowe i związki międzygminne. 

„Mój rynek” ma modernizować obecne giełdy rolne jak i tworzyć. – W każdym powiatowym mieście taki rynek powinien powstać – podkreślił Plocke. W II półroczu tego roku rozpocznie się realizacja programu. – To dobry pomysł na to, by rolnicy mogli sprzedawać swoje produkty bezpośrednio z gospodarstw, w normalnych warunkach – dodał.

(m.wa)

• Numer: 17 (988)
  • Data wydania: 26.04.11