Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Święto plonów w Raszczycach

21.09.2010 00:00 red
Pięknie przystrojone posesje, doskonała organizacja oraz wspaniała zabawa - tak w kilku słowach można scharakteryzować VII Parafialno-Gminny Festyn Dożynkowy w Raszczycach.
W miniony weekend Raszczyce podziękowały za plony. Organizatorem dwudniowego festynu była gmina Lyski, parafia św. Szymona i Judy Tadeusza w Raszczycach, sołtys i Rada Sołecka wsi Raszczyce oraz niezmiennie od kilku lat firma Braxton, kierowana przez mieszkańca Raszczyc Romana Makulika. Rodzinna zabawa rozpoczęła się już w sobotę. Mieszkańcy w sobotni wieczór mogli pobawić się na zabawie tanecznej z zespołem Melo-Rytm oraz posłuchać występu Mirka Szołtyska i Wesołego Trio. Drugi dzień Parafialno-Gminnego Festynu Dożynkowego rozpoczął się o godzinie 13.30 dziękczynną, dożynkową mszą świętą w tutejszej parafii. Po mszy barwny dożynkowy korowód wraz z mażoretkami i przy akompaniamencie Orkiestry Dętej KWK Rydułtowy przemaszerował na boisko, gdzie starostowie dożynek Teresa Tumula i Wiktor Jelocha uroczyście przekazali bochen chleba wójtowi Lysek Grzegorzowi Grytowi, następnie głos zabrał ksiądz proboszcz Marek Kirszniok, który podziękował wszystkim współorganizatorom oraz sponsorom za zaangażowanie w organizację imprezy.  Po części oficjalnej przyszedł czas na część artystyczną. Mieszkańcy mogli zobaczyć występ mażoretek, zespołu artystycznego Szkoły Podstawowej z Raszczyc oraz zespołu tanecznego Stowarzyszenia „Wspólnota Odnowy Lysek”. Również najmłodsi uczestnicy święta plonów w programie mogli znaleźć coś dla siebie – zadbał o to znany iluzjonista Don Carlos, milusińscy mogli również korzystać z lunaparku oraz konnych przejażdżek. Przed występem gwiazdy wieczoru Gangu Marcela zgromadzeni goście bawili się na Biesiadzie Śląskiej z Mirkiem Jędrowskim z zespołem. Zwieńczeniem wieczoru był widowiskowy pokaz sztucznych ogni. Po pokazie fajerwerków najwytrwalsi mogli bawić się na zabawie tanecznej z zespołem Mike Band.

Katarzyna Maciejowska
  • Numer: 38 (957)
  • Data wydania: 21.09.10