Faworyt był jeden
Wszystkie drużyny przyjechały powalczyć o drugie miejsce, bo Krzanowice były poza zasięgiem.
1 lutego w Krzanowicach został rozegrany Powiatowy Turniej Piłki Siatkowej dziewcząt szkół gimnazjalnych. W zawodach wzięło udział pięć drużyn: Krzyżanowice, Pietrowice Wielkie, Rudnik, Nędza, oraz gospodarz turnieju Krzanowice. Zwyciężyły zawodniczki z Krzanowic, druga była drużyna z Krzyżanowic, a trzecie miejsce zajął zespół z Pietrowic Wielkich.
– Nasze zawodniczki grały na luzie, a najbardziej zbliżonym zespołem były Krzyżanowice, reszta drużyn była wyrównana – powiedział Adam Gębski, opiekun zespołu z Krzanowic.
– W tamtym roku byliśmy na czwartym miejscu, w tym zajęliśmy drugie miejsce, co jest efektem pracy i chęci gry zawodniczek, które trenują od 6 klasy. Dziewczyny ładnie zagrały, było widać postępy w grze w porównaniu z tamtym rokiem i z tego jestem dumna – podsumowała Beata Bugla, opiekun zespołu z Krzyżanowic.
– Dziewczyny zagrały poniżej oczekiwań, nie wiem czym było to spowodowane, ale stać je na lepszą grę. Wiadomo, że jechaliśmy powalczyć o drugie miejsce, a zajęliśmy tylko czwarte. Po cichu liczyłem, że możemy być za Krzanowicami. Nie zagrały odpowiednio do swoich możliwości, popełniały zbyt dużo własnych błędów, były za bardzo spięte. Przez to przegrywały mecze z zespołami, które były w ich zasięgu – podsumował Mariusz Kaleta, opiekun zespołu z Rudnika.
– Zajęliśmy trzecie miejsce, dziewczyny zagrały dobrze jak na nasze możliwości. W tamtym roku zajęliśmy drugie miejsce, ale graliśmy innym składem – skomentowała Martyna Pawlik, opiekun drużyny z Pietrowic Wielkich.
– Startowaliśmy w rozgrywkach pierwszy raz i dziewczyny grały trochę spięte. Turniej był bardzo fajny, pomimo ostatniego miejsca dziewczynom się bardzo podobało, że mogły uczestniczyły w takim turnieju – powiedział Grzegorz Swoboda, opiekun drużyny z Nędzy.
Wyniki poszczególnych meczy:
Krzyżanowice – Rudnik 2:0
Krzanowice – Pietrowice 2:0
Krzyżanowice – Pietrowice 2:0
Nędza – Pietrowice 0:2
Rudnik – Pietrowice 1:2
Krzanowice – Nędza 2:0
Nędza – Rudnik 0:2
Krzanowice – Rudnik 2:0
Krzyżanowice – Nędza 2:0
Krzanowice – Krzyżanowice 2:0
Krzyżanowice – Rudnik 2:0