Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Świniobicie dla gospodyń tylko od swojskiej świni

09.02.2010 00:00 ma.w
GZOKSiT łączy spotkania regionalne z zabawą. Przed rokiem prezentowano „modę śląską”, a w tym... było bardzo smacznie.
W tworkowskim Centrum Kultury odbyło się „karnawałowe świniobicie…”, na którym bawiło się ponad 100 gości.
 
Serwowano smaczne śląskie wyroby ze świniobicia: krupnioki, żymloki, fet z majerankiem, czosnkiem, leberwurszt, presswurszt, galaretki, befsztyki, pieczeń rzymską, kotlety schabowe, żeberka, zupę kotłówkę, wszystko ze swojskiej świni, według tradycyjnych receptur. Dania przygotowywały kucharki, członkinie kół z Nowej Wioski i Owsiszcz. – Będziemy kontynuować te spotkania. Odświeżają tradycje śląskie – uważa organizator Grzegorz Utracki
 
(oprac. m)
  • Numer: 6 (930)
  • Data wydania: 09.02.10