Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Uliczne granie i śpiewanie

15.09.2009 00:00
Po raz 18. w Raciborzu odbył się Przegląd Piosenki Religijnej Spotkałem Pana. Po raz 2. koncerty grano nie w zamkniętych salach, a na ulicach naszego miasta.
– Wychodzimy z organizowanymi przez nas punktami programu na ulice z dwóch powodów. Po pierwsze trwa remont RCK, a po drugie myślę, że formuła takiego zamkniętego koncertu zużyła się już – mówił ksiądz Adam Rogalski.

W piątek raciborzanie mogli obejrzeć film wyświetlany w parku Roth, a w sobotę wystawę fotografii ustawioną przy ul. Opawskiej. – Jej tytuł brzmi „Bóg ma twarz”, a prezentowane na niej fotografie pokazują właśnie różne oblicza ludzi w zestawieniu z kadrami z filmu „Jezus” przedstawiającymi twarz Chrystusa – wyjaśniał ksiądz Rogalski.

Również przy ul. Opawskiej rozpoczęły się tegoroczne koncerty. A na Rynku muzycznie było zarówno w sobotę, jak i niedzielę. Zagrały zespoły Pod wezwaniem, Ultima obchodząca  5-lecie, schola z kościoła pw. Matki Bożej, Cantate Deo, Łaską Zbawieni, The Messis, Przecinek i Love Story oraz Leopold Twardowski z zespołem.

(JaGA)
  • Numer: 37 (909)
  • Data wydania: 15.09.09