Przywitanie i pożegnanie
1 września władze powiatu, uczniowie i nauczyciele świętowali rozpoczęcie roku szkolnego.
Uroczystości odbyły się w II Liceum Ogólnokształcącym i były okazją do pożegnania odchodzącego na zasłużoną emeryturę dyrektora szkoły Leszka Wyrzykowskiego.
Pierwszy byłemu już szefowi Dwójki dziękował starosta Adam Hajduk. – Pamiętam aplauz młodzieży, kiedy na ostatniej szkolnej uroczystości proponowałem, żebyś został i żebyśmy jeszcze wybudowali drugą salę gimnastyczną. Można wiele mówić o Leszku, bo to, co się działo w tej szkole przez te wszystkie lata: remonty, wspaniała atmosfera i dobre wyniki matur jest jego zasługą – zapewniał starosta.
Następnie głos zabrał poseł Henryk Siedlaczek, który zauważył, że wraz z odejściem Wyrzykowskiego gasną światła dyrektorów z „rzutu szalonych roczników z lat 50”. Nowemu zarządcy życzył powodzenia i podkreślił, że nominacja „jest ukoronowaniem 20 lat ciężkiej pracy pedagoga”. Norbert Mika, przewodniczący Rady Powiatu, stwierdził, że skończyła się pewna epoka i od teraz historia II LO będzie się dzieliła na „przed” i „po” Leszku Wyrzykowskim.
– Ostatnie słowo należy do skazanego – zażartował przemawiający jako ostatni wzruszony Wyrzykowski. – Przez lata doświadczałem wiele ludzkiej życzliwości, o czym świadczy wasza obecność tutaj. Dziękuję rodzicom i sojusznikom szkoły za współpracę przez te 18 lat, a kolegom dyrektorom życzę, żeby mieli takie królewskie pożegnanie, jakie mi wczoraj zgotowali nauczyciele. Choć jeszcze nie zamknąłem za sobą drzwi, bo nie mam czasu złożyć wniosku o emeryturę – mówił z uśmiechem.
Na koniec kazał zebranym „trzymać się dzielnie, bo przyszłość należy do nas” i zszedł ze sceny wśród burzy oklasków.
Po przemówieniu byłego dyrektora wręczono nominację dla jego następcy Herberta Dengla. Oprócz niego nowym dyrektorem w powiecie została Halina Wyjadłowska z MOW Rudy. Przedłużono kadencję Wojciechowi Janiczce z I LO i Bożenie Chudzińskiej-Latacz z ZSZ. Później 18 nowych nauczycieli mianowanych odebrało nominacje i złożyło ślubowanie. Na zakończenie części oficjalnej nagrody starosty otrzymało 50 uczniów, którzy w minionym roku zdobyli laury w ogólnopolskich i międzynarodowych olimpiadach, konkursach i zawodach.
(El)
Najnowsze komentarze