Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Rocznicę uczcili wycieczką

19.05.2009 00:00
Z tej okazji, 9 maja, poseł Henryk Siedlaczek gościł w sejmie Fritjofa Wilkena – dyrektora niemieckiej szkoły z Rensburga, oraz Jennifer Jackson.

Towarzyszyła im grupa nauczycieli z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Rudach. Wizyta miała charakter uroczysty, gdyż właśnie w maju przypada rocznica podpisania deklaracji o współpracy pomiędzy powiatem raciborskim a miastem Rendsburg. I to własnie Fritjof Wilken – uczestniczący w wizycie – ze strony niemieckiej był „ojcem chrzestnym” tego partnerstwa. – Byłem wtedy starostą raciborskim. Z moim przyjacielem Fritjofem Wilkenem współpracowałem już dużo wcześniej jako dyrektor szkoły w Rudach. Realizowaliśmy wspólnie wiele projektów, nasi uczniowie i nauczyciele wspólnie jeździli po całej Europie. Kiedy zostałem starostą, postanowiliśmy, aby tę współpracę przenieść na szerszy grunt – wspomina poseł Henryk Siedlaczek. W maju 2004 roku w Rudach podpisano deklarację o współpracy. Od tego czasu młodzież z powiatu raciborskiego wielokrotnie uczestniczyła w wyjazdach do Rendsburga.

(red.)

• Numer: 20 (892)
  • Data wydania: 19.05.09