Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Ziarenka, co łączą dwa narody

13.01.2009 00:00
Gości przywiozły dwa autobusy, a chętnych było tylu, że i w czterech by się nie pomieścili.

Klub Inteligencji Katolickiej z Raciborza co roku podejmuje gościną Czechów z Opawy i Zaolzia. Spotkanie opłatkowe odbyło się 8 stycznia w klasztorze Annuntiata.

Czechów zachęcił do przyjazdów ksiądz Kazimierz Płachta. W 1997 roku był w parafii w Opawie, wówczas doszło do pierwszego spotkania. Kontakty rozwinęły się, wizyty odbywały się w Wielkanoc i przy okazji nabożeństw fatimskich. – W parafi, gdzie obecnie jestem proboszczem, do kościoła chodzi blisko jedna trzecia z 1500 mieszkańców. Jak trudno jest przekonać Czecha do wiary katolickiej, dowodzi opinia jednego z ich misjonarzy, który stwierdził po pobycie w krajach afrykańskich, że tam było mu dużo łatwiej – tłumaczy ks. Płachta.

– Sąsiedztwo kiedyś niedostępne, a dziś możemy poczuć się bliżej siebie. Aby lepiej było między nami – mówił w kazaniu biskup Jan Kopiec. W tradycji spotkań opłatkowych, to dopiero jego druga wizyta. – Zrobił nam niespodziankę. Zaproszenie wysłałem, ale dopiero wczoraj wieczorem zadzwonił i zapowiedział przyjazd – powiedział w dniu imprezy Krystian Niewrzoł z KIK.

Nowością był występ w czasie mszy chórku dziecięcego, który powstał przy parafii w Ropicach, w ubiegłym roku. Dzieci śpiewały kolędy i pastorałki, w dwóch językach. – Kiedy wracaliśmy z Raciborza w rozmowie padła propozycja, by założyć chór. Na miejscu okazało się, że prędzej niż dorośli zorganizowały się dzieci. Nazwaliśmy je Ziarenkami, a starszych Plewami – mówi proboszcz Płachta.

W lipcu nabożeństwo fatimskie w Ropicach, z udziałem raciborzan, będzie transmitowane przez Radio Maryja i TV Trwam.

(ma.w)

• Numer: 2 (874)
  • Data wydania: 13.01.09