Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Rozśpiewana niedziela

13.01.2009 00:00
W wypełnionym po brzegi kościele odbył się koncert finałowy popularnego przeglądu.

W niedzielę, 11 stycznia, w kościele w Tworkowie zapanowała świąteczna atmosfera. Wszystko za sprawą kilkudziesięciu młodych wykonawców, którzy zaśpiewali najpiękniejsze kolędy w polskim i niemieckim języku.

Niedzielny koncert to nic innego jak finał IV Gminnego Przeglądu Kolęd i Pastorałek „Święta z Kolędą – Weihnachten mit Weihnachtsliedern”. Podczas przeglądu, który odbył się 11 grudnia jurorzy Jan Goldman i Zuzanna Ortmanns ocenili ponad 100 wykonawców. Dzieci występowały pojedynczo raz w grupach. Nie zabrakło również zespołów, które same przygrywały do kolęd. Całość imprezy poprowadził Grzegorz Utracki, organizator z ramienia Gminnego Zespołu Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki w Tworkowie. Na koncercie można było usłyszeć takie kolędy jak Mała Choinka, Nowy Rok czy Cicha Noc w niemieckiej wersji. Jedną z uczestniczek była Klaudia Pietrasz z przedszkola w Tworkowie, która wykonywała utwór Do Stajenki. – Chociaż było dużo ludzi, nie bałam się. Jestem zadowolona ze swojego występu i mam nadzieję, że za rok znów wystąpię – mówi zdolna 6-latka. Przegląd kolęd to impreza z tradycjami. Finał zawsze odbywa się w tworkowskim kościele. – Myślę, że tegoroczną edycję możemy zaliczyć do udanych – mówi organizator Grzegorz Utracki. – Dzieci wykonywały jedną kolędę po polsku, natomiast drugi utwór musiały przygotować po niemiecku. Wszyscy stanęli na wysokości zadania. To jurorzy mieli niełatwe zadanie aby z takiej liczby rozśpiewanych dzieci wybrać te najlepsze – mówi dyrektor GZOKSiT. Dla najzdolniejszych przygotowano nagrody, które młodzi artyści otrzymali z rąk wójta Krzyżanowic Leonarda Fulneczka oraz jurorów. Na zakończenie wystąpił zespół Miraż. Tradycyjnie gospodarzem koncertu był ksiądz dziekan Piotr Tkocz, proboszcz parafii p.w. Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Tworkowie. – Dzieci już odliczają dni do przyszłorocznej edycji przeglądu, każde zapowiada, że za rok będzie jeszcze lepiej. To dla nich duże przeżycie a i rodzice mieli nietypową, przyjemną niedzielę przy dźwiękach kolęd – zapewnia jedna z opiekunek grupy.

(acz)

• Numer: 2 (874)
  • Data wydania: 13.01.09