Poniedziałek, 18 listopada 2024

imieniny: Klaudyny, Romana, Filipiny

RSS

Ja też GO spotkałem...

04.11.2008 00:00
Miałeś okazję poznać księdza Stefana Pieczkę? Pamiętasz ciekawe historie z jego osobą związane? Spisz swoje wspomnienia i weź udział w konkursie zorganizowanym przez SP 4 w Raciborzu.

W zeszłym roku Szkole Podstawowej nr 4 w Raciborzu nadane zostało im. ks. Stefana Pieczki, w tym szkoła wzbogaci się o sztandar. Właśnie w związku z tymi wydarzeniami nauczyciele wpadli na pomysł zorganizowania konkursu zatytułowanego „Ja też GO spotkałem”. Mogą wziąć w nim udział wszyscy, którzy mieli okazję spotkać w swoim życiu księdza Stefana Pieczkę. Wspomnienia z nim związane warto utrwalić, by przetrwały i przybliżały sylwetkę księdza  młodym ludziom, którym nie było dane go poznać, i właśnie to jest głównym celem konkursu.

Spisane historie należy przesłać na adres szkoły (SP4, ul. Wojska Polskiego 8, 47-400 Racibórz) lub w formie elektronicznej na szkolnego maila (sp4rac@poczta.fm) z dopiskiem „Ja też GO spotkałem”. Należy podać swoje dane: imię i nazwisko, adres i nr telefonu. Wszystkie prace, które nadesłane zostaną do 5 grudnia, oceni komisja, w której skład wchodzą Alfred Pieczka – brat ks. St. Pieczki, polonista i historyk – nauczyciele SP 4 oraz Jan Cieślak – przedstawiciel kapituły medalu im. ks. St. Pieczki. Objętość prac nie powinna przekroczyć 1 strony formatu A4 pisanej komputerowo lub 2 stron pisanych ręcznie.

Oficjalne rozstrzygnięcie konkursu i jego podsumowanie nastąpi 18 grudnia na uroczystości poświęcenia sztandaru, na którą nagrodzeni zostaną zaproszeni. Ich prace zostaną wówczas odczytane, a zwycięski tekst lub jego fragment przeczytać będzie można w „Nowinach Raciborskich”. – Ze wszystkich nadesłanych wspomnień powstanie księga pamiątkowa pod tytułem „Ja też GO spotkałem”, którą umieścimy w gablocie na korytarzu szkolnym – informuje dyrekcja SP 4.

(JaGA)

• Numer: 45 (864)
  • Data wydania: 04.11.08