O kołoczu, zościerach i szkole sprzed lat...
Uczniowie klas IV, V i VI wysłuchali opowiadań o tradycjach wielkanocnych, pieczeniu chleba, kołocza weselnego, robieniu masła i wielorakim zastosowaniu zościery, czyli fartucha, którym dawniej kobiety, wykonując prace domowe, osłaniały mazelonki oraz o zabawach i obowiązkach dzieci. Teresa Gacka przedstawiła je, posługując się gwarą śląską.
Ślązaczka przyniosła ze sobą wiele rekwizytów: kosz wykorzystywany przy pieczeniu chleba, drewnianą foremkę do wyrobu ozdobnych osełek masła, mazok z gęsich piór do smarowania jajkiem ciasta przed pieczeniem i piękne, własnoręcznie wykonane kroszonki, które eksponowała podczas swoich opowieści. – W ostatniej części spotkania uczniowie zadawali pytania. Najbardziej interesowało ich szkolne życie dzieci przed 60 laty, to jakich przedmiotów się uczyli i to, jaką uczennicą była pani Teresa Gacka – opowiada Kamila Kubiak.
W ramach projektu edukacyjnego „Racibórz wczoraj i dziś” uczniowie poznają historię miasta, jego zabytki, dorobek kulturowy, a w nim legendy związane z Raciborzem, gwarę śląską i śląskie tradycje oraz słownictwo związane z czasami króla Jana III Sobieskiego. Wykonają prezentację multimedialną w języku angielskim, albumy poświęcone Raciborzowi i Janowi III Sobieskiemu, epokowe stroje i zbroje rycerskie. W formie plastycznej przedstawią również wizję swojej szkoły w przyszłości.
(oprac. JaGA)
Najnowsze komentarze