Otworki w Raciborzu
41 galerii w miastach od Sosnowca po Racibórz, w których prezentowane są prace 50 autorów z całej Polski. Wystawom towarzyszą pokazy filmów otworkowych i prelekcje.
Dwie z festiwalowych wystaw otwarte zostały 5 listopada w Raciborzu. Jedna mieści się w MiPBP w Raciborzu w Galerii Gawra, druga – w RCK w Galerii Kopyto. Autorem pierwszej jest Janusz Musiał, drugiej – Tomasz Piechel. Obaj byli obecni na otwarciu i opowiadali o swojej pasji. Wystawy można oglądać do 30 listopada.
Janusz Musiał, absolwent Organizacji Produkcji Filmowej na UŚ oraz Fotografii w Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, zaprezentował na jednej ze ścian „Obserwacje morza” – fotografie w niebieskich odcieniach, dosyć naturalistyczne, natomiast na drugiej znalazły się abstrakcyjne prace pt. „Komnata snu”. – Są to strzępy firan, fragmenty okien, obrazy wnętrz, fotografia refleksyjna, magiczna i trudniejsza w odbiorze – wyjaśniał autor. Przedstawił również kilka filmów otworkowych: „Ogród”, „Komnata snu” i „Obserwacje morza”.
Tomasz Piechel, który ukończył Wyższe Studium Fotografii Afa w PWSFTiT w Łodzi, przyjechał z prezentacją zdjęć wykonanych w ciągu 2 ostatnich lat. – Są to moje pierwsze fotki otworkowe, wszystko od nich się zaczęło. W fotografii eksperymentalnej urzekła mnie jej niepowtarzalność – mówił artysta. Wśród jego prac wyróżnić można grupę autoportretów i zdjęcia stanowiące zapis otaczającej rzeczywistości. – Przygoda z otworkami zaczęła się od autoportretów i do tej pory fotografuję siebie. Może oznacza to, że mam w sobie coś z Narcyza – wspominał Piechel.
Organizatorem Ogólnopolskiego Festiwalu Fotografii Otworkowej jest Jastrzębski Klub Fotograficzny „Niezależni”.
(JaGA)
Najnowsze komentarze