Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Jeden wynik do awansu

18.09.2007 00:00
Silesia Racibórz bez porażki na MP.

Awansu do ekstraligi  tym razem nie udało się wywalczyć mimo 5 zwycięstw i remisu.

Uznanie budzą wyniki raciborskich szachistów: Marcina Wałacha, Tadeusza Helisa i Ukrainki Swietłany Czeredniczenko (gra z Silesią tylko na turniejach ligowych) – uzyskali 6 z 9-ciu.

Mirosław  Jaworski utrzymał trudną „pierwszą deskę”, pod nieobecność Marka Stryjeckiego (zagrał tylko 2 rundy). Jaworski zremisował po walce wszystkie partie.  Świetnie prezentował się także Szymon Stysiak.

– Ja grałem najgorzej z drużyny. Niestety tylko zremisowałem wygraną pozycję w ósmej rundzie, po ponad sześciogodzinnej grze – przyznaje Zbigniew Wieczorek z Silesii. – Zwłaszcza ostatnia runda była dramatyczna – dodaje.

Wpływ na końcowy wynik miała choroba najmocniejszej w zespole – Swietłany  Czeredniczenko. – Przegrała dwie ostatnie partie, ewidentnie z powodu złego stanu zdrowia. Leczyła się antybiotykami i środkami przeciwbólowymi – relacjonuje Wieczorek.

Raciborzanie w drużynowej I lidze (zawody rozgrywano w Chotowej od 2 do 11 września) zajęli w stawce 10 zespołów 3 miejsce, gromadząc 14 „dużych” punktów oraz 33 małe. Lepsze od nich były ekipy z Górna oraz Wrocławia. Gdyby w ostatnim pojedynku Legnica nie pokonała tak wysoko Górna, awansowałaby Silesia.

W październiku klub będzie gospodarzem turnieju juniorów.

ma.w

• Numer: 38 (805)
  • Data wydania: 18.09.07