Panie będą w TVP a u panów remis
Regionalna telewizja będzie transmitować mecz ekstraligi kobiet z udziałem unitek.
– Temat gwiazd z AZS uważam za zamknięty – stwierdził w środę trener i prezes Remigiusz Trawiński. Negocjacje z piłkarkami z Wrocławia (Żelazko i Maciaszczyk) wciąż się przeciągały. – Postawię na młode wilczki – uznał Trawiński. Do jego drużyny trafią trzy zawodniczki pierwszoligowego „Sokoła” Kolbuszowa – bramkarka i dwie obrończynie. Dwie z piłkarek mają za sobą występy w kadrze U-19.
Na treningu w Raciborzu pojawiła się już jedna z nowych pań w ekipie „Unii”. – Przyjechałam tu po naukę. Grałam przeciw „Unii” w lidze. Rywalki imponowały mi walką i zgraniem – mówi 24-letnia Renata Luberda. W „Sokole” grała na stoperze lub prawej pomocy.
Prezes Trawiński sprowadzi na wrześniową inaugurację ekstraligi w Raciborzu TVP 3 Katowice. – Zapewnię meczowi właściwą oprawę, chcę wypromować nasz zespół w regionie – tłumaczy Trawiński.
U seniorów „Unii” na razie więcej ubytków niż wzmocnień. W „Odrze” Wodzisław, która wystąpi w młodzieżowej ekstraklasie trenują: Fryt, Podstawka i Szewczyk. – Podobno prezentują się najlepiej w grupie – mówi trener Adam Bedryj. Niemal na pewno kontrakt z „Unią” podpisze 31-letni Artur Pączko – doświadczony piłkarz okręgówki, kiedyś unita. – W naszym młodym zespole taki piłkarz na pewno się przyda – uważa trener seniorów. Adam Bedryj sam jeszcze nie jest pewien czy poprowadzi „Unię” w IV lidze. – To wyjaśni się w ciągu najbliższego tygodnia – mówi trener.
Sparingi Unitek i Unitów u siebie
U siebie dziewczyny zagrają 21 lipca o godz. 11.00 z „Golem” Częstochowa oraz 5 sierpnia z „Medykiem” Konin o godz. 12.00. Poza tym rozegrają mecze podczas obozu w Rudach – 19 sierpnia z pierwszoligowym „Mitechem” Żywiec i 22 sierpnia ze „Spartą” Lubliniec. Panowie spotkają się m.in. 18 lipca o godz. 18.00 z Marklowicami, 28 lipca o godz. 11.00 z „Carbo” Gliwice. 14 lipca zremisowali u siebie z Czyżowicami 2:2 (po golach Kowalczyka i Wardęgi).
ma.w
Najnowsze komentarze