Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Było w czym wybierać

24.04.2007 00:00
VI Raciborskie Targi Edukacyjne.

Ponad dwadzieścia szkół i ośrodków szkoleniowych zaprezentowało się podczas tegorocznej edycji targów, które odbywały się od 17 do 19 kwietnia w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej na Ostrogu.

W Poradni na Ostrogu zaprezentowały się szkoły ponadgimnazjalne, wyższe, policealne, średnie uzupełniające oraz ośrodki szkoleniowe. Zwiedzającym w podjęciu decyzji miały pomóc m.in. prezentacje multimedialne, ulotki oraz  rozmowy z uczniami i nauczycielami danych szkół.

Grupa uczniów „gastronomika” częstowała gości swoimi wyrobami. Był też kącik fryzjerski i chemiczny. W  ZSE największym zainteresowaniem cieszyło się technikum ekonomiczne oraz technik logistyk. Swoją ofertę prezentowało również Centrum Kształcenia Ustawicznego. Tu najczęściej pytano o kursy blacharza, mechanika i spawacza.

Sonda - Czy targi pomogły ci podjąć decyzję?

Natalia Malajka
Targi na pewno są bardzo pomocne. Wiele się dowiedziałam o szkołach i zdecydowałam się na kierunek hotelarstwo w ZSZ. Już wcześniej o tym myślałam, ale teraz się przekonałam. Podoba mi się miła atmosfera tej szkoły.

Eunika Zając
Jeszcze nie podjęłam ostatecznej decyzji, ale jestem już prawie zdecydowana na II LO. Dużo osób mi doradzało tę szkołę, rozmawiałam też z jej uczniami i przekonali mnie. Targi pomogły mi zorientować się w ofertach szkół.

Adam Zaskwara
Jeszcze nie zdecydowałem, do jakiej szkoły pójdę. Wziąłem sobie ulotki i zapoznam się z nimi w domu. Myślałem o technikum w Mechaniku lub Ekonomiku.

Olaf Nojman
Już wiem na pewno, że pójdę do „Ósemki”. Od podstawówki tam chodzę, dlatego wiedziałem od początku, że tylko ta szkoła wchodzi w grę. Na targi przyszedłem z moją klasą.

(e.Ż)

• Numer: 17/18 (784/785)
  • Data wydania: 24.04.07