Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Strusie jaja z ajerem

10.04.2007 00:00
Gospodynie z gminy Kornowac pokazały swój kunszt kulinarny na przykładzie potraw wielkanocnych.

Konkurs potraw regionalnych „Nasze kulinarne dziedzictwo” odbył się 31 marca  w świetlicy OSP w Rzuchowie.

Członkinie kół gospodyń wiejskich udowodniły, że wielkanocne tradycje kulinarne są silnie zakorzenione w gminie, a bogato zastawione stoły mówiły same za siebie. Każde z kół – Łańce, Kobyla, Pogrzebień i Rzuchów przygotowało własny stół z wybranymi specjałami świątecznymi. I tak w Rzuchowie znalazła się m.in. pieczona szynka, mazurki, chleb święcelnik, baby oraz jeż z bakaliami. – Wszystko opiera się na najprostszych recepturach, które z czasem były udoskonalane. Nie mogło oczywiście zabraknąć malowanych jaj, ich dekorowanie było chyba najbardziej pracochłonne – mówią Dorota Wieczorek i Maria Kura z KGW Rzuchów.

Na stole KGW Łańce dumnie prezentowała się rolada śląska z ogórkiem i boczkiem, czarne i białe kluski, żurek, modra kapusta, ozory zapiekane na maśle oraz karczek gotowany. Panie z Pogrzebienia przygotowały m.in. jajka w zalewie marynowanej, tort jarzynowy oraz pasztet z grzybami. Dużym zainteresowaniem cieszyły się strusie jaja z adwokatem. W Kobyli nie zabrakło zup, był też filet zapiekany z pieczarkami i serem.

(e.Ż)

  • Numer: 15 (781)
  • Data wydania: 10.04.07