Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Chłopaki na medal

10.04.2007 00:00
Dawid Orczykowski i Grzegorz Długajczyk wyróżnieni na Międzynarodowym Konkursie Młodych Profesjonalistów Branży Gastronomicznej.

Nagrodzone osoby to uczniowie czwartej klasy technikum gastronomicznego w wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych. Zawody odbyły się pod koniec marca w czeskim Brnie. Wodzisławianie pokonali 40 kucharzy z całej Europy. Dawid zdobył brązowy medal. Grzegorz – wyróżnienie. Chłopcy, zgodnie z wymogami organizatorów, przygotowali potrawy ze schabu wieprzowego. Musieli w ciągu 45 minut przyrządzić danie główne dla 4 osób. Dawid Orczykowski zaserwował roladki nadziewane mozarellą i boczkiem z młodą marchewką. Do tego podał gołąbka jarskiego wypełnionego świeżym szpinakiem i grzybami oraz rucolę z suszonymi pomidorami, cebulą z sosem kminkowo-cebulowym z szafranem na białym winie. Roladki przygotowane przez Grzegorza owinięte były w boczek i wypełnione świeżym szpinakiem oraz grzybami. Dodatek stanowiło puree ziemniaczane z kaszą kuskus. Chłopcy przyznają, że gdyby nie dodatkowe praktyki w jednej z wodzisławskich restauracji, sukces byłby raczej niemożliwy.

– Szkoła daje nam bardzo dobre podstawy teoretyczne, ale praktyka na takich imprezach to podstawa. Nam się udało. Do konkursu w Czechach przygotowywał nas Damian Nielaba, szef kuchni w restauracji Leśniczówka, gdzie od października mamy praktykę – mówi Dawid Orczykowski.

W przygotowaniach do konkursu pomagała także Elżbieta Kaczmarek–Wija, nauczycielka przedmiotów zawodowych z ZSE. Oboje nie ukrywają, że są dumni ze swoich podopiecznych.

– Dla mnie to ogromna satysfakcja. Co to za mistrz, którego uczeń nie może przerosnąć – zastanawia się Damian Nielaba.

Sukces w Czechach jest powodem do dumy, ale na laurach chłopcy spocząć jeszcze nie mogą. Obaj są dopiero na początku kucharskiej kariery. Przed nimi długa i ciężka praca.

Mistrzowskie rolady

  • Schab wieprzowy 500 g,
  • Szpinak 70 g,
  • Grzyby (suszone prawdziwki lub podgrzybki) 60 g, Boczek wędzony w plastrach 40 g, Sól, pieprz do smaku,
  • Schab podzielić na cztery płaty, rozbić, posolić, oprószyć pieprzem.
  • Namoczone wcześniej grzyby rozdrobnić. Szpinak zblanszować i rozdrobnić. Mięso faszerować. Uformować zrazy, owinąć boczkiem. Każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

(j.sp)

  • Numer: 15 (781)
  • Data wydania: 10.04.07