Chłopaki na medal
Nagrodzone osoby to uczniowie czwartej klasy technikum gastronomicznego w wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych. Zawody odbyły się pod koniec marca w czeskim Brnie. Wodzisławianie pokonali 40 kucharzy z całej Europy. Dawid zdobył brązowy medal. Grzegorz – wyróżnienie. Chłopcy, zgodnie z wymogami organizatorów, przygotowali potrawy ze schabu wieprzowego. Musieli w ciągu 45 minut przyrządzić danie główne dla 4 osób. Dawid Orczykowski zaserwował roladki nadziewane mozarellą i boczkiem z młodą marchewką. Do tego podał gołąbka jarskiego wypełnionego świeżym szpinakiem i grzybami oraz rucolę z suszonymi pomidorami, cebulą z sosem kminkowo-cebulowym z szafranem na białym winie. Roladki przygotowane przez Grzegorza owinięte były w boczek i wypełnione świeżym szpinakiem oraz grzybami. Dodatek stanowiło puree ziemniaczane z kaszą kuskus. Chłopcy przyznają, że gdyby nie dodatkowe praktyki w jednej z wodzisławskich restauracji, sukces byłby raczej niemożliwy.
– Szkoła daje nam bardzo dobre podstawy teoretyczne, ale praktyka na takich imprezach to podstawa. Nam się udało. Do konkursu w Czechach przygotowywał nas Damian Nielaba, szef kuchni w restauracji Leśniczówka, gdzie od października mamy praktykę – mówi Dawid Orczykowski.
W przygotowaniach do konkursu pomagała także Elżbieta Kaczmarek–Wija, nauczycielka przedmiotów zawodowych z ZSE. Oboje nie ukrywają, że są dumni ze swoich podopiecznych.
– Dla mnie to ogromna satysfakcja. Co to za mistrz, którego uczeń nie może przerosnąć – zastanawia się Damian Nielaba.
Sukces w Czechach jest powodem do dumy, ale na laurach chłopcy spocząć jeszcze nie mogą. Obaj są dopiero na początku kucharskiej kariery. Przed nimi długa i ciężka praca.
Mistrzowskie rolady
- Schab wieprzowy 500 g,
- Szpinak 70 g,
- Grzyby (suszone prawdziwki lub podgrzybki) 60 g, Boczek wędzony w plastrach 40 g, Sól, pieprz do smaku,
- Schab podzielić na cztery płaty, rozbić, posolić, oprószyć pieprzem.
- Namoczone wcześniej grzyby rozdrobnić. Szpinak zblanszować i rozdrobnić. Mięso faszerować. Uformować zrazy, owinąć boczkiem. Każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
(j.sp)
Najnowsze komentarze