Jajka do kawy
Wielkanocny stół kojarzony jest przede wszystkim z jajkami. Zjadamy je nadziewane, faszerowane, sadzone, zapiekane i pod wieloma innymi postaciami. Pojawiają się na stole o każdej porze dnia i dlatego w świąteczne popołudnie proponujemy tort z likierem jajecznym przepisu Krystyny Lamczyk. Mieszkanka Tworkowa pamięta czasy, gdy ajerkoniak pojawiał się w sklepach wyłącznie w okresie Wielkiejnocy. Gospodyniom, które chciałyby wykonać go same potrzebne będzie 0,5 l słodzonego skondensowanego mleka, 0,5 kg cukru, 8 żółtek i 0,5l wódki. Mleko należy z połową cukru lekko podgrzać, a następnie powoli dodać do ubitych z resztą cukru żółtek. Mieszając wolno dodać wódkę. Likier najlepiej przygotować na dwa tygodnie przed pieczeniem tortu.
(B.S.)
Najnowsze komentarze