Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Lider i reszta

06.03.2007 00:00
Tylko Mateusz Wolny przywiózł medal. Młodzi zapaśnicy z Raciborza zmienili kategorię wiekową i nie poradzili sobie ze starszymi rywalami.

W zawodach Pucharu Polski Kadetów we Wrocławiu startowało 40 klubów i 228 zapaśników.

W tym gronie „Unia” Racibórz zaprezentowała się słabo, drużynowo zajmując 17 miejsce. – Nie jest tak źle jak mogłoby się wydawać. Debiutanci nie mieli szans na dobre wyniki, ale walczyli dobrze, nawet lepiej niż na wcześniejszych śląskich zawodach. Cieszy mnie ich ambicja – mówi trener Ryszard Wolny.

Syn słynnego zapaśnika Mateusz potwierdził, że w kraju jest w swojej grupie najlepszy. – Odskoczył rywalom. Jego rozwój ma prawidłowe tempo – uważa ojciec.

Z młodzieży „Unii” dobrze zaprezentował się Dawid Ersetic, który przegrał z zawodnikiem z Armenii. Raciborzanin zajął 10 miejsce w stawce 27 zawodników.

Również 10 był Piotr Feliński. W jego przypadku trener chce zmienić kategorię wagową. – Starsi zawiedli mnie, ale i samych siebie. Wierzę, że wyciągną wnioski z porażek – twierdzi R. Wolny.

Grzegorz Pieronkiewicz - MKZ
Poza sukcesem Mateusza w Pucharze Polski ucieszył mnie wynik Kamila Błońskiego, który wygrał turniej w Budapeszcie.

ma.w

• Numer: 10 (776)
  • Data wydania: 06.03.07