Niedziela, 28 lipca 2024

imieniny: Aidy, Innocentego, Marceli

RSS

Chleb domowego wypieku

27.02.2007 00:00
Podczas otwarcia wystawy „janioł nad janiołami” furorę wśród zaproszonych gości zrobił bardzo smaczny chleb.

Jak się okazało, upiekła go własnoręcznie inicjatorka konkursu, Alina Badura z Ogniska Pracy Pozaszkolnej w Radlinie. Przepis jest bardzo prosty – własny chleb można wypiec w ciągu godziny w piekarniku, nie jest potrzebny specjalny piec.

– Przepis nie jest mój, dostałam go od jednej z koleżanek – opowiada Alina Badura. – Mój dodatek do tej receptury to są śliwki, chleb bardziej mi smakuje ze śliwkami. Ale można stosować inne dodatki, przepis każdy może modyfikować według własnych upodobań. Inna koleżanka stwierdziła, że zamiast mąki wrocławskiej, która znajdowała się w oryginalnym przepisie, lepsza jest mąka typu 550. I rzeczywiście chleb jest wtedy lepszy. Kiedyś przyniosłam taki chleb do pracy, wszystkim smakował i teraz wszystkie koleżanki go pieką. Składniki można kupić bez problemu. Gdy w domu nie ma chleba, można w ciągu godziny go upiec.

Chlebek z ziarnami i śliwkami:
1 kg mąki typu 550, 200 g słonecznika, 4 łyżki sezamu, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 szklanka otręb pszennych, 1 łyżka soli, 1 litr letniej wody, 5dkg drożdży rozrobionych w 1/4 litra letniej wody z łyżeczką cukru, śliwki suszone. Wszystko wyrobić, odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie znowu przerobić, odstawić na 15 minut. Włożyć do dwóch foremek wysmarowanych oliwą, w uformowany chlebek powtykać suszone śliwki. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180–200 stopni przez godzinę.

(jak)

  • Numer: 9 (775)
  • Data wydania: 27.02.07