Jeden do jednego
Latem pracuję więcej
NR: Jak doszło do sponsorowania Pani przez raciborskie Rafako SA?
Justyna Kowalczyk, Mistrzyni Świata juniorów, brązowa medalistka IO w Turynie w biegach narciarskich:
Justyna Kowalczyk, Mistrzyni Świata juniorów, brązowa medalistka IO w Turynie w biegach narciarskich:
Po tym jak zakwalifikowałam się do kadry olimpijskiej prezes PKOl z prezesem związku zaczęli szukać firmy, która ufundowałaby stypendium dla mnie. Chodziło o kogoś, kto uwierzyłby w moje możliwości. Znaleźli bardzo dobrą, polską firmę z tradycjami, o nieskazitelnym wizerunku, Rafako SA. Oni pomogli mi najbardziej. Nawet więcej niż się spodziewałam.
Odwiedziła Pani Racibórz?
Byłam tam wiosną ubiegłego roku. Nie miałam za dużo czasu by zwiedzać miasto, zauroczył mnie wasz Rynek. W mieście zjadłam obiad – to były pierogi na słodko, które bardzo lubię.
Sezon powoli się kończy, co robi Pani, kiedy jest ciepło?
Wiosną i latem narciarze biegowi trenują ciężej niż w zimie. Teraz to praktycznie mamy odpoczynek, bo między startami jest mało ćwiczeń. Latem jest po 8-10 godzin ciężkiego treningu dziennie. Jeździmy po Europie – do Estonii, na Białoruś, do Austrii czy Włoch, bo w Polsce nie ma tras biegowych.
Reszta wywiadu - nowiny.pl
(rozmawiał ma.w)
Najnowsze komentarze