Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Wybieram kobiety

31.01.2006 00:00
Od dłuższego czasu to rozważał. Remigiusz Trawiński, główny sponsor czwartoligowej „Unii” Racibórz zapowiada zakończenie finansowania sekcji seniorów z końcem rundy wiosennej.
Trawiński wystosował pismo do prezydenta Raciborza, informujące o jego zamiarach. Może znajdą się do lata  inni sponsorzy. Ja koncentruję się na kobiecym futbolu, bo z dziewczynami mogę coś osiągnąć. Seniorzy od lat walczą jedynie o utrzymanie. Nakłady są niewspółmierne do wyników – wyjaśnia prezes RTP. Jego unitki będą walczyć wiosną o awans do ekstraligi – najsilniejszej w kraju szóstki kobiecych drużyn. Jeśli zamiar się powiedzie, koszty utrzymania zespołu znacznie wzrosną. Droższe wyjazdy, opłaty sędziowskie, transfery itd. Miasto dofinansowało nas kwotą 40 tys. zł. To jednak za mało. Żeby myśleć o stabilnej przyszłości muszę wybrać jedną z sekcji. Postawiłem na tę, która rokuje sukcesy – mówi Trawiński.

Wydarzeniem zimy na „piłkarskiej giełdzie transferowej” będzie przejście do „Unii” Darii Kasperskiej. To reprezentantka kraju, która do tej pory grała w „Golu” Częstochowa, z którym raciborzanki rywalizują o awans do ekstraligi. Pochodzi spod Wodzisławia i sama zgłosiła chęć gry w „Unii”. Jeszcze latem Trawiński mówił, że nie stać go na taką zawodniczkę, bo u siebie nie zaoferuje jej takich warunków jak „Gol”. W Częstochowie Kasperska grała jednak mało, była też kontuzjowana i klub jej „podziękował”. To pierwsze tak spektakularne wzmocnienie zespołu, bo grające w młodzieżowych kadrach Polski Konsek i Sęga wypromowały się w „Unii”. Kasperska prawdopodobnie zastąpi na prawej obronie Anetę Richtel, która ze względu na studia musi mocno ograniczyć czas na wyczynowy futbol (podobnie jak Marzena Jarzębińska). Oprócz tego do Raciborza trafią: Natalia Surma i Magdalena Koziura z Kietrza oraz Monika Mańczak z „Rolnika” Biedrzychowice.

Unitki wyjadą zimą na 2 obozy – do Głuchołaz i nad morze,  w okolice Koszalina. W marcu drużynę czeka tam pięć sparingów. Wcześniej rozegra mecze kontrolne w Czechach i Zabrzu. Pierwszy mecz u siebie „Unia” zagra towarzysko z Lublińcem 18 marca. Tydzień później ruszają rozgrywki Pucharu Polski, w których raciborzanki zmierzą się z „Ateną” Poznań.

(ma.w)
  • Numer: 5 (720)
  • Data wydania: 31.01.06