Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Ukryte cudeńko

10.01.2006 00:00
Stara kapliczka, ukryta w rudzkim lesie, jest prawdziwą perełką okolicznego krajobrazu. Żeby zapobiec jej dalszej dewastacji  miłośnicy lokalnej przyrody zbierają fundusze na ratowanie zabytku.
Kapliczka zaznaczona jest na mapie Rud. Znajduje się w połowie drogi między Rudami a Magdalenką. Nie można jednak do niej trafić bezpośrednio drogą, trzeba znaleźć boczną dróżkę, która prowadzi w las.  

Była piękna pogoda, październik, korzystając z mapy, obrałem azymut i postanowiłem ją odnaleźć – opowiada Andrzej Pochopień, artysta rzeźbiarz z Kuźni Raciborskiej. Znalezienie poszukiwanego obiektu było dla niego wielkim odkryciem. Czułem się tak jakbym to ja pierwszy ją odkrył – mówi.  Wykonana w stylu gotyckim kapliczka stoi na 3,5-metrowym postumencie. W niszach arkadek okiennych prawdopodobnie były kiedyś osadzone figurki świętych. Poniżej głowicy znajduje się pięknie wykuty w piaskowcu herb książąt raciborskich. Jest tam również data: 5 lipiec 1890 r.

Obiekt ten jest piękną ozdobą rudzkich lasów, wymaga jednak odnowienia, w przeciwnym wypadku, z czasem ulegnie całkowitemu zniszczeniu. Andrzej Pochopień, któremu los zabytku nie jest obojętny, postanowił wspólnie z Janem Kluską, redaktorem naczelnym miesięcznika „Tyta” napisać o kapliczce, aby w ten sposób dotrzeć do ludzi odpowiedzialnych za zabytek, którzy mogliby pomóc w doprowadzeniu go do świetności.

(e.Ż)
  • Numer: 2 (717)
  • Data wydania: 10.01.06