Podróże kulinarne
Na półkach księgarskich ukazała się nowa książka Grzegorza Wawocznego pt. "Kuchnia raciborska. Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej".
Opracowanie, liczące aż 592 strony, powstawało dwa lata. Składa się z trzech części; pierwsza to - najogólniej mówiąc - historia jedzenia w Raciborzu i okolicach, druga obejmuje obszerny archiwalny materiał zdjęciowy, trzecia zaś to kolorowa książka kucharska w pełnym tego słowa znaczeniu. Interesowało mnie nie tylko to, jak dawniej zdobywano, przygotowywano i podawano jedzenie, ale również współczesne oblicze kuchni raciborskiej - mówi autor.
Można się więc z niej nie tylko wiele dowiedzieć wiele o: rybołówstwie, piekarnictwie, piernikarstwie, cukiernictwie, rzeźnictwie, myślistwie, browarnictwie, gorzelnictwie, wielkich ucztach w dawnych wiekach, truciznach oraz uprawach warzyw i owoców, ale również odwiedzić domy podraciborskich gospodyń i spróbować wedle ich przepisów własnych sił w niełatwym, kulinarnym fachu.
Książka łączy więc to, czego oczekują miłośnicy lokalnej historii, jak i amatorzy śląskiego jadła. Podstawą opracowania jest obszerna literatura przedmiotu oraz bogaty materiał ikonograficzny, dotąd niepublikowany. Zreprodukowano nie tylko zdjęcia i pocztówki z widokami raciborskich hoteli i restauracji, ale także przedwojenne menu, etykiety, opakowania, reklamy i inne interesujące całostki. Patronem medialnym wydawnictwa są Nowiny Raciborskie i nowiny.pl.
(e.h.)
Najnowsze komentarze