Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Cukrownia pozostanie

19.07.2005 00:00
Właściciel Cukrowni Racibórz S.A. dementuje pojawiające się informacje o planach zamknięciu zakładu.
Z informacji przekazanych przez dr Thomasa Kirchberga - Prezesa Zarządu Śląskiej Spółki Cukrowej, należącej do niemieckiego koncernu Südzucker AG, wynika, iż w najbliższym czasie, właściciel raciborskiej cukrowni nie planuje jej zamknięcia. Mimo silnego nacisku gospodarczego, spowodowanego zmianami regulacji na rynku cukru, firma będzie się starała rozwijać cukrownię i uprawę buraka cukrowego w regionie.
 
Przewodnicząca Związków Zawodowych w cukrowni zaprzecza także pojawiającym się informacjom o zwolnieniach oraz wysokich odprawach dla chcących odejść. Z informacji uzyskanych w cukrowni wynika także, że pracownicy dostali w tym roku podwyżki oraz, że zbliżająca się kampania cukrownicza nie będzie odbiegała od poprzednich.
 
Z materiałów Starostwa Powiatowego w Raciborzu, dotyczących sytuacji rolnictwa w powiecie raciborskim, dowiadujemy się, że w tym roku areał uprawy plantacji buraków cukrowych, należących do rolników sprzedających plony do raciborskiej cukrowni, wynosi 2521 ha, z tego 1512 ha znajduje się w powiecie raciborskim. Jest to obszar mniejszy niż w latach ubiegłych, gdyż miejscowa cukrownia na kampanię w roku 2005/2006 otrzymała mniejszy limit produkcji cukru.
 
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznało Cukrowni Racibórz S.A. limit produkcji cukru w kwotach A i B na poziomie 17 020 ton. Cukrownia podpisała w tym roku umowy kontraktacyjne z 517 plantatorami na dostawę 121 571 ton buraków cukrowych, z tego 109 242 ton przypada na przyznany limit produkcji. Ostateczna wielkość produkcji będzie uzależniona od wysokości tegorocznych plonów.
#nowastrona#
Mimo podjętych prób nie udało się nam zweryfikować informacji pochodzących z opracowań Starostwa w cukrowni, gdyż prezes Czesław Wolny ma urlop, a pracownicy nie potrafili powiedzieć, kiedy wróci.
 
Zmniejszenie limitu produkcji i wiążący się z tym spadek areału upraw buraków cukrowych, w stosunku do lat ubiegłych, związany jest z dużymi zapasami cukru w Polsce oraz w pozostałych krajach Unii Europejskiej. Zapasy te powstały wskutek dobrych plonów i wynikłej z tego nadprodukcji cukru w latach ubiegłych. Drugim czynnikiem wpływającym na ograniczenie produkcji jest planowana reforma sektora cukrowniczego w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE, zmierzająca do zmniejszenia produkcji cukru, a także ograniczenia dopłat do upraw buraka cukrowego oraz produkcji cukru.
 
Grupa Südzucker Polska jest obecnie drugim największym producentem cukru w Polsce z udziałem na poziomie 25,2% (patrz - wykres). W 2004 r. cukrownie wchodzące w skład grupy wyprodukowały 442 tys. ton cukru. Cukrownia Racibórz S.A. wyprodukowała w tym okresie 35,2 tys. ton cukru.
 
W 44 polskich cukrowniach, w kampanii 2004/2005 wyprodukowano ok. 2 mln ton cukru, przy popycie krajowym na poziomie 1,6 mln ton.
 
Dariusz Fiołka
  • Numer: 29 (692)
  • Data wydania: 19.07.05