Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Wizja wspólnej Europy

28.06.2005 00:00
W Miejskiej i Powiatowej Bibliotece Publicznej przy ul. Kasprowicza nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu plastycznego „Od Mieszka i Dobrawy do Homo Europeansis, czyli moja wizja drogi do wspólnej Europy”, przeprowadzonego w ramach projektu „Czysto, zdrowo i świadomie w zjednoczonej Europie - biblioteka kuźnią świadomości ekologicznej i regionalnej”. Został on zrealizowany przez Miejską i Powiatową Bibliotekę Publiczną w Raciborzu oraz Knihovnę Petra Bezruce w Opawie.
W konkursie udział wzięła młodzież ze szkół gimnazjalnych. Jury przyznało I nagrodę Rafałowi Schweigstillowi, uczniowi ZSO w Krzanowicach - Gimnazjum (op. Aleksandra Osadnik), II - Katarzynie Łuszczyk i III - Ewie Koczwarze - uczennicom G 1 w Raciborzu (op. Bernadeta Długosz-Włodarczyk). Wyróżnienie otrzymała praca zbiorowa uczniów Zakladni Szkoly w Haju we Slezsku w Czechach. Zwycięzcy otrzymali cenne nagrody. Spotkanie umilił występ młodzieży z Zespołu Szkół - Szkoły Podstawowej w Krzanowicach.

Wspomniany projekt realizowany przez MiPBP w Raciborzu oraz KPB w Opawie współfinansowany przez UE, skierowany był do uczniów gimnazjum i składał się z dwóch typów działań. Pierwszy z nich - edukacyjno-informacyjny - to wydanie publikacji „Informator Centrum Edukacji Ekologicznej MiPBP w Raciborzu rozszerzony o zbiory Knihovny Petra Bezruce w Opawie” oraz cykl wykładów pn. „Homo Europeansis, czyli pięć tez na temat mojej świadomości ekoregionalnej”.

Konkurs plastyczny był drugim typem działań projektu. Do jego dopełnienia pozostało jedynie wydanie informatora, który obecnie znajduje się w fazie korekty sporządzonych przez zaprzyjaźnione biblioteki opisów bibliograficznych zbiorów dotyczących ekologii. Stanie się on źródłem informacji o zbiorach z dziedziny ekologii zarówno dla uczniów, studentów, badaczy jak i wszystkich zainteresowanych tą tematyką.

E.H.
  • Numer: 26 (689)
  • Data wydania: 28.06.05