Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Gminny szach mat

08.03.2005 00:00
Turniej szachowy na szczeblu gminnym odbył się 21 lutego w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Pogrzebieniu. Zwycięska drużyna zakwalifikowała się do kolejnego, powiatowego etapu.
W zawodach uczestniczyli uczniowie ze wszystkich podstawówek z terenu gminy. Wcześniej zostali wyłonieni w drodze wewnątrzszkolnych eliminacji. W Pogrzebieniu są ogromne szachowe tradycje, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nasza młodzież z powodzeniem od wielu lat startuje w tego typu turniejach, zajmując w nim czołowe miejsca nawet na szczeblu wojewódzkim - mówi Józef Kabut, koordynator imprezy z ramienia Urzędu Gminy. Szachy uczą dzieci cierpliwości i logicznego myślenia - dodaje Maria Kubiczek, dyrektor tamtejszego ZSP.

W szachy gram od dwóch lat. Nauczył mnie tego mój tata. Bardzo mi się to podoba. Jest to trudna gra ale daje sporo satysfakcji - zapewnia Andrzej Zapotoczny z Kobyli, który zajął I miejsce w rozgrywkach indywidualnych (op. Patrycja Siekierzycka). W tej kategorii II miejsce zdobył Radek Złatorz, III - Grzegorz Stukator, obaj z Pogrzebienia. Gospodarze zwyciężyli też drużynowo, w składzie Radek Złatorz, Grzegorz Stukator, Mateusz Franiczek i Dawid Mucha.

Organizatorem turnieju i opiekunką młodych szachistów z Pogrzebienia była nauczycielka Celina Stukator. Fundusze na nagrody i poczęstunek dla wszystkich uczestników zawodów pochodziły z dotacji, przekazanych na ten cel przez kornowacki Urząd Gminy.

(Adk)
  • Numer: 10 (673)
  • Data wydania: 08.03.05