Wtorek, 19 listopada 2024

imieniny: Elżbiety, Seweryny, Salomei

RSS

Wzmożona czujność przed ptasią grypą

17.02.2015 00:00 red

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu informuje o wzrastającym w ostatnich tygodniach zagrożeniu wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (podtyp H5N8).

W ostatnim czasie, na terenie Europy (Holandii, Niemiec, Wielkiej Brytanii) stwierdzono kilkanaście ognisk grypy ptaków, wirus H5N8 wyizolowany został również od ptaków dzikich na terenie Niemiec i Holandii.

Co to jest ptasia grypa?

To bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszystkie gatunki ptaków wolno żyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków). Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna. Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne.

Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolno żyjące będące bezobjawowymi nosicielami, a w szczególności migrujące ptaki wodne. Wirus wydalany jest do środowiska w dużych ilościach z kałem oraz w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.

Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt bezpośredni (kontakt z dzikimi ptakami) oraz pośrednio poprzez zanieczyszczone pasze, środowisko, sprzęt, środki transportu i ludzi.

Objawy choroby u ptaków domowych: apatia, objawy nerwowe, u drobiu nieśnego – gwałtowny spadek nieśności, miękkie skorupy jaj, zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków, silne łzawienie i kichanie, duszność, biegunka, zwiększona śmiertelność – może dochodzić nawet do 100% stada.

Jak zabezpieczyć się przed grypą ptaków?

Należy zwrócić szczególną uwagę na podniesienie poziomu zabezpieczenia epizootycznego oraz przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwie:

• zabezpieczyć obiekty inwentarskie przed dostępem dzikiego ptactwa tak aby nie miało ono kontaktu z ptakami domowymi oraz paszą;

• zabezpieczyć karmidła i poidła przed zanieczyszczaniem ich przez ptaki wolno żyjące;

• zabezpieczyć wejścia do kurników matami dezynfekcyjnymi nasączonymi środkiem dezynfekcyjnym;

• uniemożliwić wstęp osobom postronnym do pomieszczeń inwentarskich dla drobiu, w warunkach fermowych prowadzić rejestr wejść ludzi oraz wjazdów środków transportu;

• stosować jednorazową odzież ochronną podczas czynności wykonywanych na terenie kurnika;

• unikać odwiedzania miejsc, w których występują skupiska ptaków – wizytowania innych ferm, kurników, gołębników, targowisk i wystaw drobiu;

• wszystkie zabiegi w zakresie dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu ptaków, paszy i UPPZ wykonywać z należytą starannością;

• myć ręce po każdym kontakcie z drobiem;

• produkty pochodzące od drobiu (mięso, jaja) spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.

O każdym niepokojącym przypadku wystąpienia objawów chorobowych u ptaków utrzymywanych w gospodarstwie lub zwiększonych upadków drobiu należy niezwłocznie powiadomić:

• Powiatowego Lekarza Weterynarii w Raciborzu, ul. Katarzyny 6, 47–400 Racibórz, tel. 32–415 49 03; tel. alarmowy: 514–282–134;

• Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego, ul. Reymonta 8b, 47–400 Racibórz, tel. 32–412 06 02; tel. alarmowy: 604–284–392;

• najbliższy zakład leczniczy dla zwierząt lub lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem;

• właściwy terenowo urząd gminy lub urząd miasta.

  • Numer: 5
  • Data wydania: 17.02.15
Czytaj e-gazetę