Czy jajka są zdrowe?
Porada tygodnia
Wielu z nas uwielbia jajka i to w każdej postaci. Często jednak słyszymy, by z nimi nie przesadzać, ze względu na cholesterol. Czy rzeczywiście mamy się czego obawiać? I czy jajko to tylko cholesterol? Między innymi na te pytania odpowiada Barbara Herok, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.
Profesor Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, na pytanie, co dobrego jest w jajkach, odpowiada krótko: „Wszystko. Pod skorupką skumulowane są wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego życia”. – Już w 1965 roku eksperci z WHO i FAO ustalili, że albumina białka jaja kurzego jest białkiem idealnym, ponieważ zawiera komplet aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są konieczne do budowy komórek i tkanek – wyjaśnia dietetyk Barbara Herok i dodaje, że jajko, które waży średnio około 50–60 gramów, pokrywa mniej więcej 25 procent dziennego zapotrzebowania na pełnowartościowe białko u dorosłego człowieka. – Białko jaja jest bogate w takie substancje jak lizozym, cystatyna, awidyna, owotransferyna, które z kolei posiadają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antygrzybiczne. Jednym słowem mają chronić zarodek przed atakiem mikroorganizmów. Zaś żółtko jaja to miejsce, gdzie skumulowane są spore ilości cholesterolu, ale nie powinniśmy się go panicznie obawiać, ponieważ obok niego w jajku są również substancje, które pomagają walczyć z jego ewentualnym nadmiarem w organizmie. Pierwszym z nich jest DHA, czyli kwas omega–3, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi oraz podnosi jego dobrą frakcję, czyli HDL. Lecytyna z kolei rozbija cholesterol i tłuszcz na malutkie cząsteczki. Dzięki temu nie osadzają się one na ścianach naczyń krwionośnych i nie tworzą blaszki miażdżycowej – wylicza nasz ekspert, zwracając jednocześnie uwagę, że jajek nie powinny również unikać osoby z zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej oraz po 50 roku życia, ponieważ zawarte w nich związki tj. luteina i zeaksantyna, korzystnie działają na narząd wzroku, chroniąc go przed działaniem szkodliwych rodników. Ponadto jajka są bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A,D,E, witamin z grupy B, które m.in. obniżają szkodliwe działanie homocysteiny, odpowiedzialnej za problemy z układem krążenia. – Jajka dostarczają również fosforu, selenu, żelaza, cynku oraz wapnia. Jak więc widać, są bogatym źródłem wielu ważnych składników odżywczych, charakteryzujących się łatwą przyswajalnością. Tak więc nie musimy się obawiać, że jedząc jajka, nabawimy się problemów z cholesterolem. Pamiętać musimy o tym, że za podwyższony cholesterol w organizmie odpowiada więcej czynników, a nie jeden pojedynczy produkt – podsumowuje Barbara Herok, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.
Najnowsze komentarze