środa, 25 grudnia 2024

imieniny: Anastazji, Piotra, Eugenii

RSS

Ziemniaczane krokiety z wędzonym twarogiem według KGW.tv

19.04.2016 00:00 red

Przepis tygodnia

Potrzebne będą:

- 200 g wędzonego twarogu, 5 średnich ziemniaków, marchewka, 2 cebule, 200g wędliny (szynka, kiełbasa lub mortadela obojętne), 2 jajka, ser żółty ok. 150g, przyprawy do smaku, 2 łyżki mąki, bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchew gotujemy, cebule przesmażamy żeby się zeszkliły. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę (można przesmażyć, ale nie jest to konieczne). Ser trzemy na grubych oczkach. Ziemniaki po wystudzeniu przeciskamy przez praskę razem z marchewką, twarogiem i cebulą, a następnie dodajemy starty ser, jajka, przyprawy oraz wędlinę. Mieszamy wszystko, przyprawiamy do smaku i dodajemy mąkę. Formujemy krokieciki, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy aż się zarumienią. Wyśmienicie smakują z sosem tzatziki.

  • Numer: 16 (493)
  • Data wydania: 19.04.16
Czytaj e-gazetę