Czwartek, 19 grudnia 2024

imieniny: Gabrieli, Dariusza, Urbana

RSS

Babka trójsmak według KGW.tv

12.04.2016 00:00 red

Alicja Czakon, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon radzi, by codziennie spożywać 4-5 posiłków w 3-4 godzinnych odstępach.

Potrzebne będą: 6 jajek (białka ubić), 10 dag cukru pudru, 20 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki krupczatki, 1 kostka masła (roztopić, ostudzić), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki kisielu koloru czerwonego, 1 łyżka kakao, skórka z cytryny i łyżeczka soku, masło i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia formy

Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać masło i mąkę z proszkiem oraz cukrem pudrem. Ciasto podzielić na 3 części: do pierwszej dać skórkę i sok z cytryny; do drugiej dać kisiel; do trzeciej kakao. Białka ubić i delikatnie połączyć z każdą częścią. Ciasto do formy kłaść warstwami. Piec 180°C, około 40 min. Ostudzić, polukrować i posypać bakaliami.

  • Numer: 15 (492)
  • Data wydania: 12.04.16
Czytaj e-gazetę