Poniedziałek, 29 lipca 2024

imieniny: Marty, Olafa, Beatrycze

RSS

Jak walczyć z „białą śmiercią„?

29.03.2016 00:00 red

Porada tygodnia - Alicja Czakon, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon, poleca używanie takich zamienników białego cukru jak ksylitol, stewia, miód, syrop klonowy czy melasa z karobu

Potrzeba przyjemności to worek bez dna. A jednym z wielu „zaspokajaczy” naszych przyjemności jest wszędobylski cukier. – Kupujemy coś słodkiego, bo najdzie nas ochota, pod wpływem impulsu i bez głębszej refleksji. Niemniej jednak, wszyscy doskonale wiemy, że nadmiernie spożycie cukru jest wysoce niekorzystne dla naszego zdrowia – mówi Alicja Czakon, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.

Cukier kryje się niemalże w każdym produkcie, jaki znaleźć można na sklepowej półce. Jest dodawany w różnej postaci do jogurtów, przetworów w puszkach, płatków zbożowych, pieczywa czy soków. – Zwróćmy uwagę, że cukier występuje w produktach pod wieloma nazwami. Warto zachować czujność, kiedy na liście składników widzimy syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, dekstrozę, glukozę, laktozę czy melasę – przestrzega nasz ekspert. Nasuwa się zatem pytanie, czym zastąpić cukier (oraz wszelkie syntetyczne słodziki), jeśli nie chcemy niekorzystnie wpływać na nasz organizm, a jednocześnie nie potrafimy odmówić sobie słodkich smaków? Okazuje się, że istnieje co najmniej kilka zdrowszych, nie raz równie słodkich zamienników cukru. – Jest to na przykład ksylitol (cukier brzozowy). W przeciwieństwie do cukru, zawiera aż o 40 procent mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwdziała próchnicy. Do dyspozycji jest również stewia. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści tej rośliny odpowiada jednej szklance cukru, ale mimo to nie powoduje próchnicy i otyłości. Ten naturalny słodzik może występować w postaci proszku, tabletek i płynu – wyjaśnia Alicja Czakon z poradni Dietikon i dodaje, że cukier można zastąpić również miodem, który też ma sporą liczbę kalorii, ale w przeciwieństwie do cukru dostarcza organizmowi wiele cennych witamin i składników mineralnych. – Polecam również syrop klonowy, cechujący się mniejszą kalorycznością niż biały cukier czy miód, a przy okazji zawiera niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu składniki mineralne i witaminy. Doskonałym źródłem minerałów jest także melasa z karobu, która poprawia trawienie i jest pomocna w leczeniu astmy oraz problemów alergicznych. Wspomaga także odporność organizmu – podsumowuje dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.

  • Numer: 13 (490)
  • Data wydania: 29.03.16
Czytaj e-gazetę