Poniedziałek, 29 lipca 2024

imieniny: Marty, Olafa, Beatrycze

RSS

Przepis tygodnia

15.03.2016 00:00 red

Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie ciasto marchewkowe wg Alergis.menu

Składniki: 4 łyżki siemienia lnianego, 12 łyżek cieplej wody, 2 szklanki marchewki, 2 szklanki mąki ryżowej, 1 i ½ szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 0,5 szklanki wody, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego, 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej, cynamon

Sposób przygotowania: Siemię lniane zalewamy wodą (12 łyżek) i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy cukier i miksujemy. Gdy mam już jednolitą masę dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wlewamy 0,5 szklanki wody i dodajemy marchewkę. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp 180 stopni przez ok. 40 minut.

  • Numer: 11 (488)
  • Data wydania: 15.03.16
Czytaj e-gazetę